Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kelímek od Starbucks i nabíječka v brnění. Hra o trůny je plná úsměvných chyb

Kultura

  5:00
ZÁPADOZEMÍ - Internet ožil, když si jeden pozorný divák všiml v poslední odvysílané epizodě Hry o trůny papírového kelímku od kávy na stole mezi číšemi. Není to ale zdaleka první netradiční „rekvizita“, kterou má seriál na svědomí. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na největší přešlapy seriálového fenoménu.

Flotila královny Daenerys Targaryen. Hra o trůny, 8. série, 4. díl. foto: HBO

Královna má ráda venti dýňové latté
4. epizoda, 8. série

Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) oslavuje výhru nad nemrtvými Bílými chodci po svém. Místo rohu s vínem a medovinou si poručila čerstvě připravenou kávu z dalekého města Starbucks. Leží někde v Essosu.

Vzhledem k tomu, že natočení jedné epizody poslední série stojí údajně 15 milionů dolarů, zapomenout kelímek ve scéně není zrovna dobrá vizitka. Fanoušci ale mají vlastní teorii. Třetí epizoda s obrovskou bitvou byla kritizována kvůli tomu, že přes tmu nebyla vidět akce. Dost možná byla tma ale záměr filmařů, aby diváci neviděli všechny ty kelímky schované na place.

06.května 2019 v 08:28, příspěvek archivován: 07.května 2019 v 11:31

VIDEO: @netw3rk If you can't SEE the action, you won't notice the Starbucks cup: https://t.co/vxRKTrx9QL

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

@netw3rk If you can't SEE the action, you won't notice the Starbucks cup: https://t.co/vxRKTrx9QL

Bez notebooku ani ránu
10. epizoda, 5. série

Kandidát na krále Stannis Baratheon (Stephen Dillane) si vzal do bitvy proti Boltonům kromě svého meče i notebook. Když pak poražený seděl opřený o strom, chtěl si pravděpodobně vygooglit, jaká je nejrychlejší cesta zpět na jeho hrad Dračí kámen. Jak jinak totiž vysvětlit černou nabíječku na notebook, která mu trčí z pravé nohavice? Předmět je výborně vidět na fotkách z natáčení. Dostal se ale i do samotné epizody, kde je nicméně kvůli tmě hůře vidět.

Umírání Stannise Baratheona. Co mu to kouká z pravé nohavice?

Všemocná valyrijská guma
6. série, 9. epizoda

Díl Bitva bastardů, ve kterém se utká spojené vojsko pod vedením Jona Sněha (Kit Harington) s armádou Ramsaye boltona (Iwan Rheon), je fanoušky obecně přijímán jako jedna z nejlepších epizod seriálu vůbec. Ani to se ale neobešlo bez chyb. Jonův meč z Dlouhý dráp (Longclaw) by se měl jmenovat spíš Dlouhá nudle.

Ve scéně, kdy se Jon vrací k armádě a vyskakuje na svého koně je dobře vidět, jak se celá pochva jeho zbraně ohýbá. Legendární valyrijská ocel je totiž pevná zhruba jako guma, ze které se dělají rekvizity.

To jsou čáry!
4. série, 7. epizoda

Věc se má tak, že pokud si rudá kněžka Melisandre z Ašaje (Carice van Houtenová) sundá z krku náhrdelník, ve kterém je všechna její magie, okamžitě začne stárnout, až nakonec zemře. Tento proces byl až do úplného konce vidět po bitvě o Zimohrad.

Neplatí to ale vždy. Když si totiž záhadná žena dává koupel, při které svůj náhrdelník očividně na krku nemá, jako zázrakem nestárne a neumírá. Až taková je moc Pána světla!

Ta zpropadená fyzika!
1. série, 6. epizoda

Viserys Targaryen (Harry Lloyd) se konečně dočkal své zlaté koruny. Khal Drogo (Jason Momoa) mu téměř obřadně na hlavu obrátí kotlík plný rozteklého zlata. Jenže je tu malý problém.  Zlato se roztéká při teplotě okolo 1064 °C. Běžný táborový oheň má teplotu zhruba 700 °C. Viserysova slušivá nová koruna by nemohla být tekutá. Takhle na dračím plameni, to by se hned tavilo jinak...