Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Klára Issová natáčela v „marockém Hollywoodu“

Kultura

  12:45
Herečka Klára Issová si zahrála jednu z hlavních rolí - Máří Magdalénu - ve výpravném seriálu televize National Geografic. Seriál s názvem Killing Jesus (Zabíjení Ježíše) se natáčel pod vedením režiséra Christophera Menaula a v produkci Ridleyho Scotta v Maroku na sklonku loňského roku a momentálně je ve fázi postprodukce. „Byla to nádherná zkušenost a krásná role,“ říká Klára Issová v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Klára Issová hovoří o své roli Máří Magdalény v reportáži z natáčení seriálu Killing Jesus foto: Reprofoto

Lidovky.cz: Role Máří Magdalény v seriálu Killing Jesus je zatím vaše největší role v zahraniční produkci?
Ano. Mám za sebou už několik menších nebo středních rolí, například v seriálu Bez hranic, který běžel i u nás. Tahle role je zatím největší.

Lidovky.cz: Jak dlouho se natáčelo v a kde?
Natáčelo trvalo šest týdnů a točilo se v Maroku, v městečku Quarzazate, což je místo, kterému se říká „marocký Hollywood“, protože se tam už léta točí filmy a seriály, které se odehrávají převážně v prostředí pouště. Točily se tam desítky filmů včetně Gladiátora Ridleyho Scotta, Posledního pokušení Krista Martina Scorseseho nebo Alexandra Olivera Stonea. Točilo se především v exteriérech v poušti, ale použilo se i několik dekorací, které už hrály v jiných filmových projektech, a některé se pro projekt Killing Jesus nově vytvořily.

Video z natáčení:

 

Jaká to byla pro vás celkově zkušenost? S angličtinou už zkušenosti máte, ale tohle byl zároveň velký mezinárodní projekt s účastí herců z mnoha zemí...
Ano, to je pravda. Bylo to náročné, ale moc krásné natáčení. Začátek byl trochu stresující, protože rozhodnutí o obsazení jsem dostala až na poslední chvíli, stejně jako všichni ostatní herci. Takže během pár dní jsem se musela spakovat a vyrazit na natáčení do Maroka. Navíc jsem tam byla jediná Češka. Samotné natáčení bylo nádherné, byl tam skvělý tým. Všichni jsme si rozuměli a vznikla tam skvělá parta, dodnes si píšeme a jsme v kontaktu. To se často nestává.

A náročné bylo natáčení například v čem?
Náročné to bylo v tom, že se točilo horku, dvanáct až patnáct hodin denně, na sobě jsme měli nepohodlné kostýmy a neustále nás „špinili“, abychom vypadali jako autentičtí tehdejší trempíci, kteří putují krajinou... Sedají na vás neustále mouchy, musíte dávat pozor, aby vás nekoplo nějaké zvíře. Ale celkově to byly skvělé zážitky, na tu krásnou atmosféru dodnes vzpomínám. A mimochodem, bylo docela vtipné, že ve stejné době jako Killing Jesus se v Quarzazate na stejném místě natáčely dvě další věci s Ježíšovou tématikou - seriál AD, který začíná Ježíšovou smrtí, a dokument o Ježíšovi, takže v jednom okamžiku jsme na jednom místě byly tři Máří Magdalény a tři Ježíšové...

Byla vám blízká vaše role Máří Magdalény?
Byla to krásná role, která se mi hrála moc dobře. S Ježíšem jsem měla dvě krásné osobní scény. První byla seznamovací, kdy jsme se poprvé potkali a já mu pomohla ošetřit nemocné leprou. Poté jsme se stala součástí jeho družiny a následovala ho na jeho cestě. Druhá scéna byla také moc krásná. Šlo o intimní rozhovor, kdy víme, že nás to k sobě táhne, ale život nám nachystal jinou cestu. Role byla pojatá tradičně, tedy Máří Magdaléna jako prostitutka. Chce změnit utrpení, které se odehrává v jejím rodném městě Magdala. Je to velmi silná žena, nebojí se, touží po rovnoprávnosti. Myslím, že ona a Ježíš měli hodně společného. Magdalena prožila hodně bolesti, ale měla stále otevřené srdce, které pak mohla nabídnout Ježíšovi a mohlo dojít k jejich společnému souznění. Byla to opravdu moc krásná role.

Co chystáte teď, na čem pracujete?
V nejbližší době mě čeká dotáčka k filmu Všetko alebo nič režisérky Marty Ferencové. Je to komedie o dvou kamarádkách, které mají knihkupectví, hrajeme tam společně s Táňou Pauhofovou. V březnu začne natáčení filmu o Lídě Baarové s Filipem Renčem, kde mám krásnou roli novinářky. A v létě další historická věc - film o Miladě Horákové. To je film režiséra a producenta Davida Mrnky, natáčený v angličtině. Bude tam mezinárodní obsazení a já v tomto filmu budu hrát roli Věry – sestru Milady Horákové, která byla o generaci mladší. Milada jí vychovala ale i přes to měly rovnoprávný vztah.

Autor: