Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kmotr punku Iggy Pop vydá jazzové album

Kultura

  7:30
PRAHA - Americký zpěvák a kmotr punku Iggy Pop (61) vydá po šesti letech novou sólovou desku. Patnáctá řadovka má vyjít 18. května. Rocker, "unavený z kytarové nudy", se rozhodl své fanoušky překvapit: Préliminaires má být čistě jazzová, jednu píseň bude zpívat ve francouzštině.

Iggy Pop foto: News4Press.com

Préliminaires byla, podle slov autora, inspirována především novelou La Possibilité d'une île (Možnost ostrova) francouzského spisovatele Michela Houellebecqa. Původně měl Pop napsat hudbu pro dokument, popisující snahu autora knihy převést své dílo do filmové podoby. Stejnojmenný snímek měl premiéru vloni.

Popův oblíbený charakter z novely Možnost ostrova je malý bílý psík jménem Fox: o něm je také pilotní singl King of the Dogs. Hudebník popisuje novou nahrávku jako "tišší album s přesahy do jazzu" a tvrdí, že velká inspirace přišla také od jazzových muzikantů z New Orleans, Louise Armstronga nebo Jelly Roll Mortona. Doslova Pop říká: "Už jsem měl pokrk tý mizerný muziky, co dělají kreténi s kytarou."

Deska bude k dispozici v digitálním formátu, na CD a ve speciální edici, limitované pouze šesti tisíci kusy. V tomto boxu fanoušci najdou ještě sedmipalec se skladbami Les Feuilles Mortes a King of the Dogs a booklet s portrétem Iggyho Popa, který vytvořila Marjane Satrapi, malířka a grafička a autorka vizuální stránky animovaného snímku Persepolis.

Iggy Pop představuje nové album. V druhé půlce videoklipu lze slyšet pilotní skladbu King of the Dogs.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!