Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Krize v Hollywoodu? Americká kina zažila nejhorší víkend za posledních 16 let

Kultura

  6:00
Podle údajů informačního serveru Comscore byla návštěvnost kin amerických kin katastrofální a je vyústěním prázdninové filmové krize. Obecně nižší návštěvnost v letních měsících se spojila s absencí premiér snímků velkých studií. Alternativou byl ale přímý přenos boxerského zápasu Mayweathera s McGregorem.

Jednooký mezi slepými králem. Film Zabiják a bodyguard z nejhoršího víkendu vyšel nejlépe. foto: Lionsgate Film

Srpen byl pro hollywoodský filmový průmysl katastrofou. Je normální, že v letních měsících je návštěvnost kin nižší a z toho plynou i nižší tržby. Je ale možné, že srpen 2017 bude ve výsledku nejhorším měsícem za posledních několik let. Napovídají o tom čísla z víkendu 26. - 27. srpna. Ta jsou totiž nejhorší za posledních 16 let.

Filmové premiéry: ostře nabité zbraně má Idris Elba i Tom Cruise

Největší podíl na vině má pravděpodobně absence velkých filmových hitů v srpnu. Z „velké šestky“ amerických hollywoodských studií - Paramount, Universal, Warner Bros, Sony (Columbia-Tristar Pictures), Walt Disney Pictures a 20th Century Fox - nové filmy v srpnu do kin vypustily jen dvě. Studio Sony představilo Temnou věž, adaptaci knížní ságy Stephena Kinga. Ta si nevede nejlépe u diváků ani kritiky. Studio Warner Bros. zase představilo Annabelle 2: Zrození zla, pokračování hororového snímku z roku 2014. Ačkoliv jsou horory obecně pro úzce zaměřené publikum, Annabelle 2 byl i tak druhý nejvýdělečnější film s tržbou 7,4 milionu dolarů.

Nejúspěšnějším filmem o nejhorším víkendu se tak nakonec stala komedie Zabiják a bodyguard se Samuelem L. Jacksonem a Ryanem Reynoldsem v hlavních rolích (studio Lionsgate). Ta si z kina odnesla 10,4 milionů dolarů. Zajímavou alternativou byl ale dlouho očekávaný boxerský zápas Floyda Mayweathera a Connora McGregora. Ten se rozhodlo v přímém přenostu vysílat481 kin s celkovým výdělkem 2,4 milionů dolarů.

Podle výsledků Comscore neměl na nízkou tržbu téměř žádný vliv hurikán Harvey, který pustoší americký Texas.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...