Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kultovní český komiks Rychlé šípy vyšel v nové podobě

Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera. foto: ALBATROS

PRAHA - Kultovní český komiks Rychlé šípy Jaroslava Foglara od kreslíře Jana Fischera vytvořený v letech 1938 až 1948 vyšel v těchto dnech v nové podobě.
  11:30

V souboru se navíc objevují poprvé ve všech variantách, které spolu oba autoři vytvořili pro časopisy Mladý hlasatel, Junák a Vpřed. Nová, vizuálně působivější podoba příběhů Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky, je výsledkem grafické úpravy Martina T. Peciny.

„Myslím si, že kdo hltal Rychlé šípy, tak i kdyby dnes byl kriminálník, muselo...
Jindřich Hojer a plakát muzikálu Rychlé šípy

„Rychlé šípy představují jeden z nejdůležitějších milníků v historii českého komiksu. Nad jejich tvorbou se sešli dva nadaní tvůrci, jimž se podařilo přijít s novým, originálním typem příběhů, který nemá v jiných zemích obdoby,“ uvedl autor doslovu nového vydání a historik komiksu Tomáš Prokůpek.

Komiks Jaroslava Foglara Rychlé šípy oslovuje další generace čtenářů. Ačkoliv jim nepřál ani nacistický, ani komunistický režim, do roku 1989 vyšlo celkem 316 původních jednostránkových příběhů Rychlých šípů a jejich opozice v podobě Bratrstva Kočičí pracky. Poté se jejich příhody objevily na trhu pouze v souborných knihách. Foglar zároveň Rychlé šípy přenesl do knižní trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta.

Rychlé šípy a komiksové sešity, které nakreslili Jan Fischer, Václav Junek, Bohumír Čermák a Marko Čermák, souborně vyšly v Olympii v letech 2012 a 2013 a zařadily se mezi nejprodávanější tituly literatury pro mládež. Počet prodaných výtisků však nakladatelství nesdělují.

Komiks Rychlé šípy začal vycházet 17. prosince 1938 na zadní straně časopisu Mladý hlasatel. Výročí osmdesáti let od prvního vydání připomněla mimo jiné před třemi lety v kavárně Skautského institutu v Praze výstava plakátů s dvanácti velkoformátovými reprodukcemi vybraných příběhů spisovatele Foglara a ilustrátora Fischera. Výstava Pocta Rychlým šípům u příležitosti výročí vzniku tohoto chlapeckého klubu se uskutečnila také v Galerii Lucerna v Praze.

Výročí románu Záhada hlavolamu, jehož poslední díl vyšel 8. března 1941 v časopisu Mladý hlasatel, letos připomněla venkovní výstava a hra, v rámci které se přes 8000 zájemců vydalo po stopách Rychlých šípů a předmětů spojených se stínadelskou trilogií v uličkách pražského Starého Města.

Foglar po celý život odmítal prozradit, zda Rychlé šípy ve skutečnosti existovaly, několikrát se o jejich původu dopustil mystifikací. Miloš Dvorský ve své knize Mýtus zvaný Stínadla uvádí, že těžiště Foglarovy inspirace bylo v jeho dětství.

Pětice Rychlých šípů se stala součástí popkultury. Například na obal desky s názvem Ježek v peci je využilo duo Těžkej Pokondr. Výrazný barevný plakát k turné skupiny Monkey Business s názvem 15 let na stezce kamarádství byl od ilustrátora příběhů Rychlých šípů Marko Čermáka a rocková kapela Kurtizány z 25. avenue nahrála píseň s názvem Mirek Dušín.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...