Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Legendární festival v Glastonbury musel zrušit jubilejní ročník

Kultura

  15:00
Jedna z největších globálních přehlídek svého druhu, festival v anglickém Glastonbury, kam se rok co rok sjíždějí ty největší hvězdy populární hudby, zrušil kvůli koronavirové pandemii svůj nadcházející padesátý ročník. Měl se konat od 24. do 28. června.

Festival v Glastonbury foto: Reuters

Půlstoletí festivalu, na kterém hrály za poslední půlstoletí prakticky všechny největší hvězdy rockové i popové hudby, mělo být velkou oslavou. Pořadatelé k němu vydali reprezentativní publikaci, která je k mání na festivalovém webu, a program padesátého ročníku vyšperkovali takovými hvězdami jako jsou Paul McCartney, Diana Ross, Taylor Swift nebo Lana Del Rey.

„Samozřejmě jsme doufali, že to vzhledem k padesátému výročí naší akce nebudeme muset udělat, ale s ohledem na nová vládní opatření vyhlášená tento týden - a v dobách této bezprecedentní nejistoty - je to naše jediné schůdné řešení,“ píše v dnešním prohlášení čtyřiaosmdesátiletý Michael Eavis, který na své farmě v Piltonu od začátku festival provozuje, v posledních letech i se svou dcerou Emily.

Eavis podle svého přesvědčení předpokládá, že do původně plánovaného termínu jeho festivalu se situace ve Velké Británii už stabilizuje. Glastonbury ovšem ruší i tak - nemohl by totiž akci, na kterou se pravidelně sjíždí kolem 200 tisíc návštěvníků, dokonale a v předstihu připravit.

V tuto chvíli má zálohu 50 liber na předprodej vstupenek zaplaceno 135 tisíc fanoušků. Těm Eavis nabízí převedení zálohy na příští ročník. Je dost pravděpodobné, že toho většina zájemců využije, neboť sehnat vstupenky na tento festival je každoroční martyrium, bývají vyprodány prakticky obratem po spuštění předprodeje. Plátci letošní zálohy budou tak mít jistotu pro příští rok.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!