Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Modlitba pro Martu v Lucerně. Kubišová zazpívá 16. listopadu k výročí sametové revoluce

Kultura

  13:27
Praha - Marta Kubišová, která před dvěma lety 1. listopadu v den svých 75. narozenin ukončila svou pěveckou kariéru, vystoupí 16. listopadu v pražské Lucerně k výročí sametové revoluce. Od konce své pěvecké kariéry vystupuje Kubišová výjimečně, například loni 30. září v Obecním domě v Praze, kde bylo její vystoupení součástí koncertu s názvem Příběh hudby - 100 let. Za pořadatele o tom v pondělí informoval Karen Mchitarjan.

Aplausu vestoje se v Hudebním divadle Karlín dočkala Marta Kubišová, která na závěr své pěvecké kariéry obdržela čestného slavíka pro největší osobnost české populární hudby. foto: Yan Renelt, MAFRA

„Marta je národní symbol a je potřeba velmi důkladně zvažovat, s čím se spojovat. Každý týden se jedná o desítky nabídek, a to i s ohledem na 30. výročí od sametové revoluce. Téměř vše však s díky a pokorou odmítáme, protože Marta si chce také odpočinout a k sametové revoluci vystoupí skutečně výjimečně jen 16. listopadu v Lucerně v rámci koncertu Sametová 30tka,“ uvedl promotér Petr Větrovský.

Z natáčení Modlitby pro Martu 2017 (zleva Natálie Kocábová, Blanka Šrůmová,...
Marta Kubišová.

Na koncertě tradičně zazní píseň Modlitba pro Martu. Kvůli písni se Kubišová s Petrem Maláskem a dalšími hudebníky vrátila do studia, aby slavnou skladbu natočila znovu. Po letech se pro ni rozhodla natočit videoklip.

Nová verze písně po 49 letech

Marta Kubišová po 49 letech znovu natočila píseň Modlitba pro Martu

„S tím nápadem přišel pan Větrovský. Tak se dohodl s panem Maláskem, že se i aktuálně znovu nahraje, a to v jiném aranžmá se smyčci. Skladba se stala symbolem a klip na toto téma ji skutečně chybí. Byl to dobrý nápad, tak jsem i vzhledem k 30. výročí od sametové revoluce souhlasila,“ uvedla zpěvačka.

Kubišová před dvěma roky znovu nazpívala svoji zásadní píseň po 49 letech. Skladbu Jindřicha Brabce a Petra Rady, která se stala jedním ze symbolů událostí roku 1968 a později i listopadu 1989, s ní ve Studiu Sono nahrály Bára Basiková, Blanka Šrůmová, Naďa Válová, Tereza Černochová a Natálie Kocábová. Na nahrávce zazněl i hlas Hany Hegerové, která vzhledem ke zdravotnímu stavu svůj part natočila doma.

‚Zakázali mě v lednu 1970‘

Záhy po svém uvedení se Modlitba v dubnu 1969 dočkala vzhledem k nastupující normalizaci zákazu. „V červnu mi poprvé v Bratislavě kvůli ní udělali scénu, že mě nebudou zabírat kamery při vystoupení, tak jsem řekla, ať si dělají, co chtějí, že ji zpívat budu a ony se nějak z ničeho nic ztratily noty. Zpívala jsem ji veřejně a od června 1969 jsme ještě nějaké koncerty udělali. Mě zakázali až v lednu 1970. Vzpomínám si, že jsem ji pak tajně zpívala u Havlů na Hrádečku,“ vzpomínala Kubišová.

Václavské náměstí zaplnily desetitisíce lidí. Kubišová na závěr zazpívala Modlitbu pro Martu

Marta Kubišová byla jednou z hvězd československé hudební scény 60. let. Za normalizace byla postihována komunistickým režimem. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až téměř po dvaceti letech v listopadu 1989.

Autor: