Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Muchow a Winterová nazpívali Svatováclavský chorál

Kultura

  7:00
Státním svátkem 28. září oslavujeme Den české státnosti, zároveň si připomínáme smrt patrona českých zemí svatého Václava. Tomu byla ve 12. století složena církevní hymna - Svatováclavský chorál. Poslechnout si ho můžete nyní v podání Kateřiny Winterové, Jana P. Muchowa a Michala Nowinského.

Zpěvačka Kateřina Winterová k klipu k Svatováclavskému chorálu, který natočil režisér Tomáš Zilvar.

Svatováclavský chorál je to prostá modlitba ke svatému Václavu, patronovi české země, aby se přimluvil za svůj národ u Boha. V převážně ateistickém Česku se ale na církevní píseň téměř zapomnělo. Režisér Tomáš Zilvar se ji ale snaží vzkřísit.


"Před asi pěti lety mi Kateřina Winterová dala CD s hudbou z divadelního představení Krvavé křtiny, které se hrálo v Národním Divadle, kde zazněla právě tato píseň v podání Kateřiny, Jana P. Muchowa a Michala Nowinského. Ta písnička mne prostě dojala a začal jsem se tím tématem zabývat," vysvětluje Zilvar.

Svatováclavský chorál

  • Svatováclavský chorál je česká církevní hymna - prostá modlitba ke sv. Václavu, vévodovi a patronovi české země, aby se přimluvil za svůj národ u Boha, pomohl mu od příkoří a zajistil mu spasení.
  • Její kořeny sahají patrně až do 12. století, v průběhu let se text postupně vyvíjel
  • Původně měla tři pětiřádkové slohy neumělých, sdružených rýmů, ukončené refrénem "Kyrie eleison" ("Pane, smiluj se")
  • Autorství bylo připisováno pražskému arcibiskupovi Arnoštu z Pardubic. Podle Václava Hájeka z Libočan ji složil arcibiskup Jan Očko z Vlašimi. Bohuslav Balbín tyto myšlenky spojil: první autor píseň složil, druhý rozšířil 
  • Chorál přečkal staletí a je nadále pravidelně zpíván, zpravidla na konci nedělní velké mše nebo o významných křesťanských svátcích

Režisérovi se zalíbila i představa, že by se z patrně nejstarší dochované české písně mohla stát hymna. Přesně o tom v minulosti usilovali mnozí lidé. Básník Otokar Březina litoval, že se "vznešená svatováclavská hymna nestala státní hymnou osvobozeného národa". Přijetí Svatováclavského chorálu jako hymny například dodnes požaduje politická strana Koruna Česká.

Písni podle režiséra ale chybělo jakékoliv zpracování: "Brzy jsem zjistil, že přes obrovský vliv nemá vlastně žádné profesionální provedení a že na internetu v podstatě chybí k této písni smysluplný obrázek. Chtěli jsem to změnit, a proto jsme obrázek k této modlitbě natočili," dodává Zilvar. Modlitbu nazpívala Kateřina Winterová, hudbou ji doprovodil Jan P. Muchow a Michal Novinski.

K písni vznikl i videoklip. Jak jeho autor připomíná, nejde o žádné oficiální video kapely EOST, manifest či něco podobného. Jde jen o výsledek volnočasové zábavy a věnování Svatému Václavovi u příležitosti svátku české státnosti. "Financovali jsme to z vlastních zdrojů a tak asi jedinou satisfakcí bude, když se video dostane k co nejvíce lidem, " uzavírá Zilvar.

Autoři:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...