Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Muzeum Kampa vystavuje Ladovy idylické obrazy zimy a Vánoc

Kultura

  12:00
PRAHA - Tvorbu malíře, jehož tvorba neodmyslitelně patří k atmosféře českých vánoc, představuje pražské Muzeum Kampa. Výstava nabízí jednak originální verze oblíbených klasických prací Josefa Lady, tak dobové reprodukce v časopisech a na pohlednicích.

Josef Lada foto: Národní galerie v Praze

Vánoční motivy zpracoval Lada za svůj život v desítkách variací. Nevedla ho k tomu náboženská horlivost, ale nutnost: od roku 1906 se živil jako novinový kreslíř a přes třicet let vytvářel každý rok nové kresby do prosincových čísel novin a časopisů. Někdy zvolil zimní dětské radovánky na sněhu, jindy vánoční zvyky a obyčeje, ale většinou se soustřeďoval na aktualizaci tradičního zobrazení Svaté rodiny. Dokázal přitom najít širokou škálu možností, jak biblický příběh nově a živě zpřítomnit, aby zaujal, potěšil nebo překvapil.

Jesličky, 1920

Samorostlý modernista

Ve 20. až 40. letech 20. století, kdy Ladovo dílo dospívá do vrcholné fáze, bylo zobrazování betlémských jesliček s Jezulátkem pro většinu moderních malířů zcela nepřijatelné. Lada sice patřil ke generaci prosazující v českém umění kubismus, expresionismus a abstraktní tendence, ale byl trochu samorostlým a neposlušným modernistou, nerespektoval dobové teoretické programy a uplatňoval moderní vyjadřovací principy i v konvenčních zakázkách a tématech, od nichž se tehdy většina umělců zásadně odvracela.

Výstava nabízí také doprovodný program:

Sobota 7.12. Výtvarná dílna pro rodiče s dětmi  (od 16:00 hodin)
Čtvrtek 12.12. Vánoční promítání krátkých animovaných filmů pro studenty, dospělé i seniory
Neděle 15.12. Čtení pohádek s osobností české kulturní scény (od 16:00 hodin)
Neděle 22.12. Čtení pohádek s osobností české kulturní scény (od 16:00 hodin)

Výstava představí jednak originální verze oblíbených Ladových prací, jako je Český betlém (1920), Jesličky (1928), Gloria in Excelsis Deo (1931), Vánoce (1932) nebo Štědrovečerní noc (1936), v nichž zlidšťuje božské dění a zároveň posvěcuje běžné životní situace, jednak dobové reprodukce v časopisech, na pohlednicích aj., které tehdy přinesly Ladovi značnou popularitu. Výběr zastoupených prací poukazuje na žánrovou pestrost tohoto Ladova tematického okruhu a zároveň ve zkratce postihuje i jeho výtvarné proměny.

V digitálních replikách jsou zastoupeny i rané práce z období před první světovou válkou, kdy Lada sympatizoval s anarchismem a jeho vánoční motivy byly většinou politicky zaměřené, a ukázky z pravidelných příspěvků pro deník České slovo, v němž se od počátku dvacátých let začíná vyhraňovat Ladův typický kresebný styl.

Více na www.museumkampa.cz

Autor: