Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Na české filmy si na Finále Plzeň posvítí spolutvůrce Simpsonových Mike Reiss

Kultura

  11:40
PLZEŇ - Scénárista a producent Mike Reiss, spolutvůrce seriálu Simpsonovi nebo filmu Doba ledová, bude předsedou mezinárodní poroty 29. ročníku Filmového festivalu Finále, který se bude konat v Plzni 15. až 21. dubna. Soutěžní přehlídka českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních a internetových projektů letos odstartuje svou novou éru. Největší změnou je nový organizační tým v čele s ředitelkou Evou Veruňkovou Košařovou.

První díl blíbeného seriálu Simpsonovi měl premiéru 17. 12. 1989. foto: Reprofoto

„Chceme navázat na to nejlepší, co festival dosud nabízel, ale zároveň bychom rádi odstartovali novou éru přehlídky. V programu bude ponechána soutěžní sekce, avšak celková koncepce programu je zpřehledněna, velký důraz je kladen na zvýšení prestiže. Akce by měla získat patřičnou váhu mezi filmovými profesionály i laickou veřejností a přilákat mladé návštěvníky,“ uvedla mediální zástupkyně MartinaKošařová.

Nový dramaturgický koncept nabídne mimosoutěžní projekce, například přehlídku nejnovějších filmů s premiérou od ledna do dubna v sekci Na vlně 2016 nebo filmové premiéry a exkluzivní předpremiéry v sekci První úlovek. Festivalový ZOOM promítne vítězné filmy ze zahraničních i národních festivalů. Snímky s minoritní koprodukcí ČR najdou návštěvníci v části České stopy v mezinárodních koprodukcích. Tahákem bude archivní sekce Krása na export, která nabídne snímky s přesahem do zahraničí. Letos uvede nejslavnější zahraniční filmy s Anny Ondrákovou, Lídou Baarovou, Janou Brejchovou a Olgou Schoberovou.

Filmovým palácem bude Měšťanská beseda. Novinkou je využití atraktivního prostoru bývalé vozovny DEPO2015, kde bude soutěž dokumentárních filmů a část doprovodného programu.

Talk show Kamila Fily i setkání youtuberů

Bohatý doprovodný program zahrne sekci Industry days, která umožní nahlédnout do zákulisí tvorby filmů. „Spolu se soutěží televizní tvorby nesmírně obohatily festival po odborné stránce. V této oblasti vidíme velký potenciál, který je třeba rozvíjet,“ řekla Košařová. Připraveny jsou dále talk show kritika Kamila Fily, autorská čtení Marie Doležalové a Dominika Ladsmana a setkání „youtuberů“ Cine tube. Hosty budou například streamer FattyPillow, který patří mezi nejsledovanější youtubery v Česku, a zpěvák a tanečník Ben Cristovao.

Novou éru festivalu reflektuje nové logo z grafického studia Carton Clan. Nadále symbolizuje hlavní cenu Zlatého ledňáčka, ale vytváří také paralelu ke katedrále plzeňského náměstí. Předprodej vstupenek začne 1. dubna, využíván bude systém goout.cz.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...