Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na české filmy si na Finále Plzeň posvítí spolutvůrce Simpsonových Mike Reiss

Kultura

  11:40
PLZEŇ - Scénárista a producent Mike Reiss, spolutvůrce seriálu Simpsonovi nebo filmu Doba ledová, bude předsedou mezinárodní poroty 29. ročníku Filmového festivalu Finále, který se bude konat v Plzni 15. až 21. dubna. Soutěžní přehlídka českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních a internetových projektů letos odstartuje svou novou éru. Největší změnou je nový organizační tým v čele s ředitelkou Evou Veruňkovou Košařovou.

První díl blíbeného seriálu Simpsonovi měl premiéru 17. 12. 1989. foto: Reprofoto

„Chceme navázat na to nejlepší, co festival dosud nabízel, ale zároveň bychom rádi odstartovali novou éru přehlídky. V programu bude ponechána soutěžní sekce, avšak celková koncepce programu je zpřehledněna, velký důraz je kladen na zvýšení prestiže. Akce by měla získat patřičnou váhu mezi filmovými profesionály i laickou veřejností a přilákat mladé návštěvníky,“ uvedla mediální zástupkyně MartinaKošařová.

Nový dramaturgický koncept nabídne mimosoutěžní projekce, například přehlídku nejnovějších filmů s premiérou od ledna do dubna v sekci Na vlně 2016 nebo filmové premiéry a exkluzivní předpremiéry v sekci První úlovek. Festivalový ZOOM promítne vítězné filmy ze zahraničních i národních festivalů. Snímky s minoritní koprodukcí ČR najdou návštěvníci v části České stopy v mezinárodních koprodukcích. Tahákem bude archivní sekce Krása na export, která nabídne snímky s přesahem do zahraničí. Letos uvede nejslavnější zahraniční filmy s Anny Ondrákovou, Lídou Baarovou, Janou Brejchovou a Olgou Schoberovou.

Filmovým palácem bude Měšťanská beseda. Novinkou je využití atraktivního prostoru bývalé vozovny DEPO2015, kde bude soutěž dokumentárních filmů a část doprovodného programu.

Talk show Kamila Fily i setkání youtuberů

Bohatý doprovodný program zahrne sekci Industry days, která umožní nahlédnout do zákulisí tvorby filmů. „Spolu se soutěží televizní tvorby nesmírně obohatily festival po odborné stránce. V této oblasti vidíme velký potenciál, který je třeba rozvíjet,“ řekla Košařová. Připraveny jsou dále talk show kritika Kamila Fily, autorská čtení Marie Doležalové a Dominika Ladsmana a setkání „youtuberů“ Cine tube. Hosty budou například streamer FattyPillow, který patří mezi nejsledovanější youtubery v Česku, a zpěvák a tanečník Ben Cristovao.

Novou éru festivalu reflektuje nové logo z grafického studia Carton Clan. Nadále symbolizuje hlavní cenu Zlatého ledňáčka, ale vytváří také paralelu ke katedrále plzeňského náměstí. Předprodej vstupenek začne 1. dubna, využíván bude systém goout.cz.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...