Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na MFF do Karlových Varů míří sexy muž Jude Law

Kultura

  10:19aktualizováno  10:42
PRAHA - Na letošní 45. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech přijede herec Jude Law. Má převzít Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Jude Law foto: Reprofoto

O příjezdu slavného herce informovala Česká televize. Festival proběhne od 2. do 10. července a uvede snímek Talentovaný pan Ripley z roku 1999, která Lawovi vynesla britskou filmovou cenu BAFTA a první nominaci na Oscara.

Jude Law

Filmový a divadelní herec se narodil v Londýne 29.12.1972. Pracoval s předními režiséry jako Steven Spielberg - film A.I. - Umělá inteligence (2001), Sam Mendes - kriminální drama Road to Perdition (2001) a ve filmu Nepřítel před branami Jeana Jacquese Annauda ztvárnil ve stejném roce úlohu sovětského ostřelovače Zajceva z bitvy u Stalingradu během druhé světové války. Role v dramatu Návrat do Cold Mountain režiséra Anthonyho Minghelly z roku 2003 mu mimo jiné přinesla druhou oscarovou nominaci. Law zaujal také v mimořádné filmové adaptaci slavné divadelní hry Na dotek režiséra Mikea Nicholse či jako barman sledující osudy různých lidí v emotivním snímku Moje borůvkové noci, který v roce 2007 natočil režisér Wong Kar-wai.

Jude Law je ceněn také pro svou divadelní práci. Za úlohu v broadwayské inscenaci Indiscretions (1995) získal Theatre World Award a nominaci na cenu Tony. Nadšené ohlasy vzbudila také londýnská inscenace Hamleta z roku 2009, v níž vytvořil titulní roli. Představení, které bylo posléze inscenováno na Broadwayi, vyneslo herci letos cenu Critics' Circle Theatre Award, dále ocenění What's On Stage.com Award a nominace na ceny Laurence Oliviera, Broadway.com a Tony. Její výsledky budou vyhlášeny za několik dní.

Byl vyhlášen nejvíc sexy mužem roku 2004 a dvakrát nominován na Oscara. Byl vyznamenán také prestižním řádem Rytíř umění a literatury Francouzské republiky. Kromě své bohaté tvůrčí činnosti se Jude Law angažuje také v řadě charitativních projektů a mírových aktivit.

V mezinárodní statutární porotě posuzující soutěž celovečerní hrané tvorby bude i scenárista a režisér Bohdan Sláma. Loni ho prestižní filmový časopis Variety vybral, aby se jako jeden z deseti pozoruhodných režisérů současnosti zúčastnil festivalu Sundance 2009 ve Spojených státech.

Podle umělecké ředitelky karlovarského festivalu Evy Zaoralové se v hlavní soutěži z domácí tvorby objeví novinka režiséra a scenáristy Jana Svěráka Kuky se vrací a debut Tomáše Mašína Tři sezony v pekle. Do soutěže dokumentů nad 30 minut byl vybrán nejnovější časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Katka. V soutěžní sekci Na východ od Západu uvede režisérka Jitka Rudolfová mezinárodní premiéru celovečerního hraného debutu Zoufalci. Soutěžní sekce Fórum nezávislých zařadila nízkorozpočtový autorský debut Jaroslava Fuita Dvojka.

Upoutávka k filmu Talentovaný pan Ripley

Mezi potvrzenými tituly přijatými do hlavní soutěže je hraná prvotina Matka Tereza od koček polského dokumentaristy a renomovaného autora divadelních her Pawla Saly. V jedné z hlavních rolí se objeví Filip Garbacz, oceněný loni v Karlových Varech za herecký výkon v dramatu Sviňky.

V soutěži se objeví i psychologické drama s prvky thrilleru Sweet Evil, jímž debutoval francouzský režisér Olivier Coussemacq. Roli ctihodného soudce v něm ztvárnil jeden z nejuznávanějších francouzských herců současnosti Pascal Greggory.

Vstupné zůstává stejné
Podle výkonného ředitele Kryštofa Muchy zůstane vstupné, tedy cena takzvaného Festival Passu, stejné - 1000 korun na celou dobu přehlídky. Studenti ho dostanou o 300 korun levněji a získají tak možnost vyzvednout si tři vstupenky na tři různá představení denně.


Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...