Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Na tyhle filmy zapomeňte! Na DAFilms se v retrospektivě představí oceňovaný rumunský režisér Radu Jude

Kultura

  16:30
PRAHA - Ještě než vstoupí do české distribuce nejnovější film držitele hlavního ocenění z festivalu Berlinale, mohou se diváci v retrospektivě na DAFilms podívat na jeho dřívější kousky.

A už to hoří. Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři (2018). Režie: Radu Jude. foto: KVIFF

Radu Jude na sebe českého diváka upozornil tím, že na festivalu v Karlových Varech v roce 2019 vyhrál cenu za nejlepší film za své komediální drama Je mi jedno, že se do dějin zapíšeme jako barbaři. I tento všeobecně oceňovaný snímek se divákům pochopitelně představí. 

Karlovarský vítěz. Radu Jude s hlavní cenou letošního MFF Karlovy Vary. Do...
Rumunský režisér Radu Jude.

Diváci uvidí i Judův i působivý dokument Mrtvý národ o těžkém životě na rumunském maloměstě během 30. a 40. let. Dále se představí snímek Aferim!, putování skrze Valašsko s až westernovou poetikou. DAFilms nabídne i kratší snímky z jeho tvorby.

Filmový program doplní i exkluzivní živý stream diskuze s režisérem, který v pondělí 19. dubna od 19 hodin povede argentinská kritička a filmařka Lucía Salasová. Debata proběhne v angličtině a bude tlumočena do češtiny.

Judova tvorba pravidelně pohoršuje Rumunské diváky. Na webu pravicových extremistů vyšla i nenávistná óda na osobu režiséra: „Ty, cinefile, chceš-li vědět, kdo jeho filmy financoval, přej mu odpočinek věčný a zapomeň, co kdy stvořil,“ cituje v pozvánce Radu Jude úryvek z této ódy a dodává: „Abyste mohli zapomenout, co jsem udělal, měli byste nejprve tyto filmy vidět. Až pak na ně můžete zapomenout.“

Raduova vítězná jízda byla korunována na letošním Berlinale, kdy dostal hlavní cenu za film Smolný pich aneb Pitomý porno. Na tom se mimochodem koprodukčně podílelo i Česko. 

Seznam filmů v přehlídce – v originálním znění s českými titulky

Je mi jedno, že se do dějin zapíšeme jako barbaři (2018)

Mrtvý národ (2017) - dokumentární

Aferim! (2015)

Exkluzivně na DAFilms od 16. do 30. dubna – pouze s anglickými titulky

The Exit of the Trains (2020) – dokumentární

The Marshal’s Two Executions (2018) – dokumentární, krátký

It Can Pass Through the Wall (2014) – krátký

Alexandra (2006) – krátký

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!