Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Orel, had i smrt. Národní galerie má dar z Mexika

Kultura

  15:00
PRAHA - Národní galerie v Praze získala do svých sbírek pět desítek velkoformátových tisků a jednu plastiku současných mexických umělců.

Ředitelka Sbírky grafiky a kresby NG Alena Volrábová, ředitel NG Vladimír Rösel a mexický velvyslanec José Luis Bernal foto: ČTK

Dar poskytlo Národní galerii mexické Národní muzeum tisků při příležitosti 90. výročí navázání diplomatických styků mezi někdejším Československem a Mexikem. Veřejnosti bude sbírka prezentována od 24. května v Konírně paláce Kinských v Praze.

Soubor grafických listů vznikl v roce 2010 a jsou v něm zastoupena díla 51 významných mexických umělců. Kromě oficiálních státních umělců jsou ve sbírce zastoupeni i alternativní výtvarníci, řekla kurátorka Eva Bendová, která připravuje květnovou výstavu.

Cortéz i Zapata

Kolekce obsahuje grafiky umělců jako Joel Rendón, Mónica Saucedová, Leonora Carringtonová nebo Manuel Felguerez.

Unikátní dar z Mexika

Na grafikách jsou často znázorněny typické mexické symboly orel a had, které má středoamerická země i ve svém státním znaku. "Zdůrazněna byla i zapatovská revoluce nebo Cortézovo dobývání Španělska. Akcent je kladen i na hlubokou katolickou víru Mexičanů v podobě Panny Marie," popsala motivy některých grafik Bendová. Na většině tisků je také nějakým způsobem pojato téma smrti. "To je také tradiční mexická symbolika známá už z díla Josého Posady, kterého máme také zastoupeného ve sbírkách Národní galerie," uvedla Bendová.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...