Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Návrat do radioaktivní zóny. Podívejte se na další filmy a seriály o Černobylu

Kultura

  18:00
ČERNOBYL/PRIPJAŤ/MOSKVA/PRAHA - Tento týden skončí pátým dílem populární seriál Černobyl televize HBO. O událostech roku 1986 byla ale natočená celá řada děl. Nabízíme vám několik tipů na filmy a seriály, které o neštěstí pojednávají různými způsoby.

Příběh Vasilije Ignatěnka (Adam Nagaitis) proslavila spisovatelka Světlana Alexijevičová. foto: HBO

Černobyl (1991), film
USA/VB/Sovětský svaz, režie: Anthony Page

Televizní snímek vypráví příběh katastrofy tak, jak ho diváci znají ze seriálu, ale optikou amerického záchranného týmu, který přijíždí pomáhat obětem. Tým vede doktor Robert Gale (Jon Voight). Snímek vznikl na motivy knihy Černobyl: Poslední varování (česky nevyšla) skutečného Roberta Galea.

Černobylské srdce (2003), krátkometrážní dokument 
USA, režie: Maryann DeLeo

Režisér na prostoru pouhých 39 minut zkoumá dopad katastrofy na obyčejné lidi. Hlavním objektem zájmu jsou děti, které se narodily radiací zasaženým rodičům. Děti, kteří v mnoha případech jen čekají na smrt. Černobylské srdce získalo dokonce Oscara za nejlepší krátký dokument. 

Země zapomění (2011), film
Francie/Ukrajina/Polsko/Německo, režie: Michale Boganim

Píše se rok 1986. Anya a Pyotr právě slaví slaví svatbu. V nedalekém Černobylu však dochází k neštěstí a Pyotr musí jako hasič okamžitě na míst. Už se však nevrátí. Radioaktivita mění a ničí úplně vše. Lidé mizí a z oblasti se stává město duchů. Uplyne deset let a Anya pracuje jako průvodkyně po černobylské zóně. Může však na místě, kde zůstalo ulpělo tolik šrámů a ztracených duší, mít naději na normální život? Snímek Země zapomnění bodoval hned na několika světových festivalech.  

Motýlci (Motylki, 2013), seriál
Ukrajina, režie: Vitalij Vorobjov

Televizní minisérie na pozadí katastrofy vypráví milostný příběh dvou lidí žijících v blízkosti elektrárny (odtud také anglický název Inseparable - neodlučitelní). Je zde také větší důraz na digitální efekty než v seriálu HBO. I přes relativní neznámost je série velmi dobře hodnocená diváky i kritikou. Možná nejniternější televizní zpověď o katastrofě natočili ti, kterých se to týkalo nejvíce - ukrajinští herci a filmaři.  Seriál o rok později vyšel sestříhaný i jako film. 

Hlasy z Černobylu (2016), dokument/dramatizace
Rakousko/Bělorusko/Ukrajina, režie: Pol Cruchten

Snímek lucemburského režiséra Pola Cruchtena je filmovým zpracováním knihy Modlitba za Černobyl: kronika budoucnosti (česky 2017, Pistorius a Olšanská). Z té vychází částečně i minisérie HBO. V Ozvěnách z Černobylu promlouvají svědci katastrofy a spíše než samotným převyprávěním dramatických událostí, je film obrazem toho, co přišlo po ní. 

Ruský datel (2016), dokument
Ukrajina/VB/USA, režie: Chad Garcia

Tento snímek přistupuje k černobylské problematice docela odlišně. Co když za výbuch elektrárny mohla nedaleká obrovská stanice radiolokačního systému Duga, přezdívaného Ruský datel. Ruský umělec Fedor pátrá po příčinách havárie a snaží se odpovědět na otázku, zda nebyla havárie koneckonců zločin? Kontroverzní snímek vyhrál na festivalu v Sundance velkou cenu poroty za nejlepší dokument. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!