Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejvíce nominací na Českého lva získal film Krajina ve stínu. Uspět mohou i Havel a Šarlatán

Kultura

  11:47
PRAHA - Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získalo drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Dostalo jich 15. Následuje film režiséra Slávka Horáka Havel inspirovaný životem Václava Havla a příběh vyprávějící osud léčitele Jana Mikoláška Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandové. Mají shodně po 14 nominacích.

Bohdan Sláma - Krajina ve stínu. foto: Česká televize

Úspěšně si vedla také televizní minisérie Herec v režii Petera Bebjaka a film Modelář Petra Zelenky, které získaly od akademiků po sedmi nominacích. Výsledek prvního kola hlasování svých členů v pondělí oznámila Česká filmová a televizní akademie.

O sošku Českého lva se v 21 statutárních kategoriích bude ucházet v závěrečném hlasování 27 titulů. Laureáti převezmou ocenění 6. března v pražském Rudolfinu. Galavečerem 28. ročníku Českých lvů bude v přímém přenosu České televize provázet stejně jako vloni herec Václav Kopta. Všechny tři snímky s nejvíce nominacemi jsou v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra. V obou těchto kategoriích je doplnily snímky Modelář režiséra Petra Zelenky a Žáby bez jazyka Miry Fornayové.

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán uspěla také v Cenách české filmové kritiky. Posbírala shodně po pěti nominacích. Výsledky pořadatelé zveřejní 6. února v pražském Divadle Archa.

O nominacích 28. ročníku ocenění Český lev hlasovalo 190 členů z celkového počtu 325 členů ČFTA. Vybírali z 87 hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmů i televizních děl, které splnily statut cen Český lev. Akademici už dříve snímek Šarlatán polské režisérky Hollandové nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

Na tiskové konferenci ČFTA byli dnes ohlášeni i vítězové nestatutárních cen Českého lva. Cenu za nejlepší filmový plakát získal Jan Poukar za výtvarný návrh pro film Krajina ve stínu. Cenu filmových fanoušků si odnesl snímek V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka, který byl na webu Česko-Slovenské filmové databáze oceněn nadprůměrnými 86 procenty.

Od letošního ročníku se nově otevřely další kategorie i televizním projektům. O Českého lva budou letos usilovat Bebjakova televizní minisérie Herec, Stockholmský syndrom režiséra Dana Svátka a televizní film Veterán Jana Hřebejka z produkce České televize. Českého lva za nejlepší televizní seriál může získat Místo zločinu Ostrava v režii Dana Wlodarczyka, Jiřího Chlumského a Jana Hřebejka, Zrádci režisérů Viktora Tauše a Matěje Chlupáčka z produkce České televize nebo seriál Specialisté tvůrců Heike Richter-Karsty a Michaela Bütowa vytvořený televizí Nova.

ČFTA oznámila rovněž nominace na nestatutární Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2020. Nominovány byly snímky Anatomie českého odpoledne (režie Adam Martinec), Hranice (Damián Vondrášek), Musí to být bolestivý (David Semler), Pripyat Piano (Eliška Cílková) a Jsme si o smrt blíž (Bára Anna Stejskalová). Snímky Anatomie českého odpoledne, Hranice a Pripyat Piano postoupily rovněž do nominací v nové kategorii nejlepší krátký film a snímek Jsme si o smrt blíž získal nominaci i v nové kategorii nejlepší animovaný film.

Nejvíce Českých lvů, rovný tucet, si dosud odnesl film Masaryk Julia Ševčíka za rok 2016. O jednoho méně získal tři roky předtím Hořící keř Agnieszky Hollandové. Nejúspěšnější herečkou mezi akademiky je Anna Geislerová s pěti Českými lvy, mezi muži pak vede Ivan Trojan se šesti soškami.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...