Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Netflix boduje se seriálem Emily v Paříži. Dělají z nás jen karikatury, stěžují si ale francouzští kritici

Seriál Emily v Paříži (2020). foto: Netflix

PAŘÍŽ - Seriál ‚Emily v Paříži (Emily in Paris) vypráví poněkud klišovitý příběh mladé dívky Emily (Liliy Colinsová) vržené doprostřed neznámého velkoměsta. Seriál si svou diváckou základnu našel a získal i poměrně pochvalné kritiky. Jedné demografické skupině ale leží v žaludku jako zkažení šneci na másle - francouzským filmovým a seriálovým kritikům.
  16:00

Emily Cooperová je ambiciózní mladá dívka z Chicaga, které se právě podařilo získat vysněnou práci v Paříži. Její objevování metropole nad Seinou je provoněno vínem, novými přátelstvími a humorem. Také s sebou ale podle všeho přináší celou řadu velmi ostrých stereotypů.

„Ty barety. Ty croissanty. Ty bagety. Ti nepříjemní číšníci. Ti vrátní s výbušnou povahou.  Ti nepoučitelní milovníci žen. Ti vášniví milenci a milenky. Jmenujte jakékoliv francouzské klišé a v Emily v Paříži ho najdete,“ napsal magazín 20 minut. 

Seriál Emily v Paříži (2020).
Seriál Emily v Paříži (2020).

„Obyvatele hlavního města ten seriál redukuje na nepříjemné snoby s drahými kabelkami značky Birkin, kteří si hned po odchodu z fitka zapálí cigaretu,“ okomentoval magazín MademoiZelle a dodal, že tři epizody toho by možná mohly být zábavné, ale seriál jich má bohužel deset.

S tím vším se musí vyrovnat i sama Emily, jak píše kritik Charles Martin z francouzské mutace filmového magazínu Premiere: „zjistí, že všichni Francouzi jsou lakomí, líní a do kanceláře nedorazí nikdy dříve než velmi pozdě ráno. Jsou to také nenapravitelní děvkaři bez představy o tom, co to znamená být věrný.“

„Abych řekl pravdu, sledovat emily v Paříži mi dává mnoho důvodů, proč bych se měl naštvat. Když se rozhodli z nás udělat karikatury, rozhodně se nedrželi zpátky,“ dodává Martin. 

Magazín Sens Critique se do seriálu opřel snad ještě tvrději: „Diváci musí být velcí fanoušci vědeckofantastického žánru, aby si tento seriál užili, protože každý Pařížan mluví perfektní angličtinou, dokáže se milovat celé hodiny a do práce chodí jen tehdy, když se mu chce.“

Seriál vytvořil Darren Star, jenž je podepsaný hlavně pod superúspěšným seriálem Sex ve městě

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč