Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Nezdolný Dwayne Johnson. Zlomí Rampage konečně kletbu filmů podle videoher?

Kultura

  6:00
LOS ANGELES - Snímek Rampage: Ničitelé sbírá po světě vesměs průměrné recenze. I tak je ale zatím kritikou nejlépe hodnoceným filmem podle videoher všech dob. Kasovně je na tom taky dobře. Jeho úspěch kritici přičítají divácké popularitě herce Dwaynea Johnsona.

Davis Okoye (Dwayne Johnson) a opičák George Snímek Rampage: Ničitelé (2018). Režie: Brad Peyton. foto: Vertical Entertainment

Snímek Rampage: Ničitelé na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes má od kritiků v tuto chvíli „pouhých“ 50% (údaj k 16. dubnu). I přes relativně nízké hodnocení se jedná o nejlépe hodnocený film na motivy videohry v historii. Chybí mu už jen jedno procento, aby se dostal na nadprůměrné hodnocení, a tím, podle mnohých, definitivně zlomil prokletí snímků podle videoher.

Dwayne Johnson ničí město jako velká opice ve filmu podle retro videohry

U diváků snímek boduje. Na Česko-Slovenské filmové databázi (ČSFD) si Rampage vede dobře hodnocením 70% (údaj k 16. dubnu). Kromě taktéž pozitivního diváckého hodnocení na Rotten Tomatoes (81%) se mu daří i v kinech. Snímek Rampage vydělal celosvětově během prvního víkendu v kinech (opening week) necelých 150 milionů dolarů. Rozpočet měl přitom 120 milionů, takže si na sebe již de facto vydělal.

Dwayne Johnson a Naomie Harris. Snímek Rampage: Ničitelé (2018). Režie: Brad...
Dwayne Johnson a jeho věrný granátomet. Snímek Rampage: Ničitelé (2018). Režie:...

O radost se na svém Twitterovém profilu podělil i sám Dwayne Johnson. Ten si již v jedné videoherní adaptaci zahrál - spolu s Karlem Urbanem a Rosamunde Pikeovou ztvárnil vesmírného mariňáka ve filmu Doom z roku 2005. Ten byl kritikou i diváky zatracovanou adaptací populární série stříleček z první osoby od společnosti ID Software.

Úspěch Rampage je podle některých kritiků praktickou ukázkou toho, že Dwayne Johnson je stále velkým diváckým tahákem, který dokáže prodat jakýkoliv film. Jeho předchozí film, Jumanji: Vítejte v džungli, celosvětově vydělal více než 950 milionů dolarů a stal se tak nejvýdělečnějším filmem studia Sony Pictures Entertainment v historii. V době natáčení Doomu to ale ještě očividně zdaleka neplatilo.

Série Rampage, podle které byl snímek Rampage: Ničitelé natočen, vznikla v roce 1986 jako arkádový kabinet od společnosti Midway. Hry této série umožňují hráči ovládat přerostlá zvířata (ještěrku, opici nebo vlka) a ničit velká americká města.