Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Ochranný svaz autorský v době vládních opatření uleví provozovnám a pomůže autorům

Kultura

  12:09
PRAHA - Ochranný svaz autorský (OSA) oznámil svým obchodním partnerům, že za období, kdy museli mít provozovny uzavřeny, nebudou hradit autorské odměny. V případech, kdy mají již na dobu vládou vyhlášených opatření proti šíření koronaviru zaplaceno, jim budou peníze vráceny. Také mají možnost odložení nebo rozložení plateb.

David Koller z Lucie - ilustrační foto. foto: ČTK

Po vyhlášení nouzového stavu také OSA vyplatil autorům, kteří si z koncertní činnosti za poslední tři roky vydělali alespoň 20 tisíc korun ročně, finanční výpomoc nad rámec nárokovatelných výplat honorářů. Ta pro všechny autory činila téměř 4,5 milionu korun. Informovala o tom mluvčí OSA Šárka Chomoutová.

Balíček opatření pro provozovatele i autory, kterých se nouzový stav týká, připravil OSA ve spolupráci s Intergram a dalšími kolektivními správci.

Podle OSA bylo březen a duben zrušeno přes 2500 koncertů. Ztráty každého z autorů hudby a textů jdou řádově od jednotek do desítek tisíc korun měsíčně. „Lidé vidí pouze největší celebrity, ale většina autorů a umělců není tak známá a na ty současná krize dopadá nejbolestivěji. Například bratři Ormové nebo Oskar Petr jsou na veřejnosti prakticky neznámá jména, a přitom jsou autory největších hitů kapely Lucie. Nekoncertováním kapely přicházejí o významnou část svého měsíčního příjmu. A to nemluvím o skutečnosti, že tyto příjmy jsou o několik řádů nižší než honorář kapely,“ uvedl Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Autoři a další umělecké profese jsou společně s majiteli restaurací, ubytovacích zařízení a provozoven služeb podle Strejčka tou nejpostiženější skupinou, na kterou opatření v boji s pandemií dopadají nejtíživěji. „Nejvíce zasaženou je nezávislá hudební scéna, která až do vypuknutí koronavirové pandemie byla soběstačná a nezatěžovala stát požadavky o granty. Na činnost kapel jsou navázány další profese: bedňáci, osvětlovači, zvukaři, manažeři kapel, provozovatelé hudebních klubů, agentury pořádající koncerty a zajišťující drahou techniku a mnohé další. Z koncertní a festivalové sezóny profitují i provozovatelé hotelů a penzionů, majitelé restaurací. Vše je úzce provázáno,“ prohlásil Strejček.

Ve spolupráci s advokátními kancelářemi a daňovými poradci tento týden OSA spustí pro uživatele a autory speciální webovou stránku s informacemi, jak postupovat při řešení autorských odměn nebo jak se zorientovat v opatřeních ze strany státu.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv všech hudebních žánrů. Vykonává kolektivní správu autorských majetkových práv k hudebním dílům. Na základě recipročních smluv reprezentuje i zahraniční autory při uvádění jejich děl v ČR. OSA nyní zastupuje 3,5 milionu autorů hudby, z toho více než 9000 je domácích.

Ochranný svaz autorský inkasoval za rok 2018 pro autory skladeb 973,2 milionu korun, o 14 milionů korun více než v roce předchozím. Na honorářích téměř 195,3 tisícům nositelům práv vyplatil 761,78 milionu korun za více než 976,5 tisíc skladeb.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!