130 let
David Koller z Lucie - ilustrační foto.

David Koller z Lucie - ilustrační foto. | foto: ČTK

Ochranný svaz autorský v době vládních opatření uleví provozovnám a pomůže autorům

Kultura
  •   12:09
PRAHA - Ochranný svaz autorský (OSA) oznámil svým obchodním partnerům, že za období, kdy museli mít provozovny uzavřeny, nebudou hradit autorské odměny. V případech, kdy mají již na dobu vládou vyhlášených opatření proti šíření koronaviru zaplaceno, jim budou peníze vráceny. Také mají možnost odložení nebo rozložení plateb.

Po vyhlášení nouzového stavu také OSA vyplatil autorům, kteří si z koncertní činnosti za poslední tři roky vydělali alespoň 20 tisíc korun ročně, finanční výpomoc nad rámec nárokovatelných výplat honorářů. Ta pro všechny autory činila téměř 4,5 milionu korun. Informovala o tom mluvčí OSA Šárka Chomoutová.

Balíček opatření pro provozovatele i autory, kterých se nouzový stav týká, připravil OSA ve spolupráci s Intergram a dalšími kolektivními správci.

Podle OSA bylo březen a duben zrušeno přes 2500 koncertů. Ztráty každého z autorů hudby a textů jdou řádově od jednotek do desítek tisíc korun měsíčně. „Lidé vidí pouze největší celebrity, ale většina autorů a umělců není tak známá a na ty současná krize dopadá nejbolestivěji. Například bratři Ormové nebo Oskar Petr jsou na veřejnosti prakticky neznámá jména, a přitom jsou autory největších hitů kapely Lucie. Nekoncertováním kapely přicházejí o významnou část svého měsíčního příjmu. A to nemluvím o skutečnosti, že tyto příjmy jsou o několik řádů nižší než honorář kapely,“ uvedl Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

Autoři a další umělecké profese jsou společně s majiteli restaurací, ubytovacích zařízení a provozoven služeb podle Strejčka tou nejpostiženější skupinou, na kterou opatření v boji s pandemií dopadají nejtíživěji. „Nejvíce zasaženou je nezávislá hudební scéna, která až do vypuknutí koronavirové pandemie byla soběstačná a nezatěžovala stát požadavky o granty. Na činnost kapel jsou navázány další profese: bedňáci, osvětlovači, zvukaři, manažeři kapel, provozovatelé hudebních klubů, agentury pořádající koncerty a zajišťující drahou techniku a mnohé další. Z koncertní a festivalové sezóny profitují i provozovatelé hotelů a penzionů, majitelé restaurací. Vše je úzce provázáno,“ prohlásil Strejček.

Ve spolupráci s advokátními kancelářemi a daňovými poradci tento týden OSA spustí pro uživatele a autory speciální webovou stránku s informacemi, jak postupovat při řešení autorských odměn nebo jak se zorientovat v opatřeních ze strany státu.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv všech hudebních žánrů. Vykonává kolektivní správu autorských majetkových práv k hudebním dílům. Na základě recipročních smluv reprezentuje i zahraniční autory při uvádění jejich děl v ČR. OSA nyní zastupuje 3,5 milionu autorů hudby, z toho více než 9000 je domácích.

Ochranný svaz autorský inkasoval za rok 2018 pro autory skladeb 973,2 milionu korun, o 14 milionů korun více než v roce předchozím. Na honorářích téměř 195,3 tisícům nositelům práv vyplatil 761,78 milionu korun za více než 976,5 tisíc skladeb.

Autor: ČTK