Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Umění v pohybu. Začíná festival Anifilm, připomene i Kamila Lhotáka či Káju Saudka

Z filmu Sběratel Ruben Brandt foto: Anifilm

Už zítra začíná v Liberci 23. ročník přehlídky Anifilm. Představí výběr ze špičkové světové i domácí animované tvorby, zaměří se na vliv výtvarného umění na animaci a připomene, že animované filmy tvořil třeba i malíř Kamil Lhoták.
  11:00

Animovaný film je říše bezmála neomezených uměleckých možností: i letos to svým návštěvníkům předvede mezinárodní festival Anifilm, který se uskuteční v Liberci od 7. do 12. května.

V nesoutěžní části svého programu se zaměří zejména na téma výtvarného umění – oboru, z něhož si animovaný film mnoho podstatného bere a leckdy přímo oživuje existující výtvarná díla a dává jim nový rozměr.

„Téma se dotkne fenoménů české kolážové animace, animace olejomaleb nebo poukáže na nečekané výtvarníky a výtvarnice v české animaci. Dojde tak na filmy od Kamila Lhotáka, ale i na neznámé rarity, za nimiž jako výtvarník stojí třeba Kája Saudek nebo Adolf Hoffmeister,“ slibují pořadatelé.

Světovej policajt i Hurvínek

Další oblastí, na kterou letošní Anifilm zaostří, budou snímky vytvořené pomocí voděných loutek. „Ty zaujímají v kinematografii specifické postavení a těžko se zařazují. Jsou loutkové, ale nejsou animované,“ připomínají organizátoři přehlídky.

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm

7.–12. května 2024

  • Mezinárodní soutěže proběhnou v kategoriích celovečerních, krátkých a studentských filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her.
  • V národní soutěži Český obzor se utkávají celovečerní, krátké a studentské filmy, seriály, videoklipy a zakázková tvorba.

Program připomene tvorbu britských filmařů Gerryho a Sylvie Andersonových a nabídne ukázku ze tří jejich seriálů Stingray, Thunderbirds a Kapitán Scarlet a Mysteroni.

Voděná loutka obsadí dvě pásma českých i zahraničních krátkometrážních snímků, představí se tvorba z drážďanského studia DEFA a také osm celovečerních filmů včetně komedie Team America: Světovej policajt z roku 2004 nebo světové premiéry filmu Rally Televize Estráda.

Program vyvrcholí sobotní premiérou snímku Velký pán režiséra Radka Berana, který se v běžné distribuci objeví až na podzim letošního roku.

Téma voděné loutky se promítne také do dětského programu Animo, kam dramaturgie festivalu zařadila Broučky nebo Spejbla a Hurvínka. Program se prolíná a doplňuje s výstavou Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu, kterou je možné navštívit v Severočeském muzeu v Liberci.

Hvězdná porota

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů se letos utká deset snímků, mimo jiné francouzské filmy Linda chce kuře! a pocta Hajaovi Mijazakimu Sirocco a království vzdušných proudů.

Za volavkou mezi líté papoušky. Legendární Mijazaki se loučí surreálným dobrodružstvím pro děti i dospělé

Z Velké Británie dorazí trosečnický snímek Kensukeho království a ze Španělska film Robot a pes, který byl letos nominovaný na Oscara. Českou republiku reprezentuje v mezinárodní soutěži film Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Na festivalu se představí také dalších šedesát devět českých titulů, které se budou ucházet o ceny v soutěži Český obzor.

V porotách letošního festivalu zasednou přední osobnosti animovaného světa, například režisér Hugh Welchman z Velké Británie, který představí své celovečerní filmy S láskou Vincent a Jagna.

Slovinsko-maďarský režisér, malíř a multimediální umělec Milorad Krstić se připomene snímkem Sběratel Ruben Brandt i výstavou svých kreseb a grafik v Oblastní galerii Liberec.

„Nepřehlédnutelnou porotkyní bude i Emma De Swaef, která ráda tvoří filmy pomocí vlny, plstě a textilu, patří mezi ně i krátký film Ach, Willy..., s kterým vyhrála řadu ocenění,“ upozorňují pořadatelé.

Autor: