Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Okouzlující Spící krasavice se v klasickém nastudování vrací do kin

Kultura

  14:00
Ruský představitel romantismu Petr Iljič Čajkovskij napsal pouze tři balety – Labutí jezero, Louskáčka a Spící krasavici. Každý z nich ale patří k základnímu baletnímu repertoáru. Spící krasavice, příběh inspirovaný pohádkou o Šípkové růžence, v původní choreografii a v podání Královského baletu v Londýně zamíří do kin živě už 16. ledna.

Čajkovského druhý balet měl premiéru 15. ledna 1890 a bývá co do hudby, scénického zpracování i taneční stránky považován za nejnáročnější dílo ruského skladatele. Velmi brzy se stal klasikou. Pohádkový příběh o dobru vítězícím nad zlem je nadčasový, hudba a klasický tanec okouzluje napříč generacemi. 

Divadlo v kině

Cyklus "Divadlo v kině", „Balet v kině“ a „Opera v kině“ přináší na plátna českých kin (Aerofilms) přímé přenosy v High Definition digitální kvalitě z prestižních divadelních scén. 

Na scéně londýnského Královského baletu je Spící krasavice inscenována od roku 1946. Při příležitosti šedesátého výročí byla původní inscenace obnovena. Na jeviště se tak vrátila i původní výprava a oslnivé kostýmy Olivera Messela. Původní choreografie legendárního Maria Petipy se propojuje s novými částmi, které Frederick Ashton, Anthony Dowell a Christopher Wheeldon vytvořili přímo pro Královský balet.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!