Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Indiánské léto Robbieho Robertsona

Kultura

  7:07
Když kytarista Robbie Robertson rozpustil legendární skupinu The Band, bylo mu třiatřicet. Tenkrát to muselo vypadat jako učiněná sebevražda.

Robbie Robertson foto: Reprofoto

Kapela, která si vysloužila ostruhy doprovázením Boba Dylana a poté natočila šest samostatných alb, skončila v nejlepším. A tím nemám na mysli stylovou rozlučku s názvem The Last Waltz, kterou zachytil na filmový pás režisér Martin Scorsese, ale desku Northern Lights – Southern Cross, vydanou o rok dříve. Kdyby pro nic jiného, tak kvůli neuvěřitelně krásné baladě It Makes No Difference stojí za to tuhle nahrávku shánět po všech antikvárních čertech.

Samorostlý tvůrce geniálních mluvících sól dovedl svým nástrojem svádět, spílat i naříkat, ale skutečným hlasem vládl jen minimálně. O klasické sólové kariéře se tedy v jeho případě dalo s úspěchem pochybovat. Jenže Robbie Robertson to zvládl, v dalších dekádách se obrodil a nakonec se mu povedlo cosi, co je v rockovém světě dosud záležitostí pouze několika vzácných výjimek: stal se jakýmsi sidemanem ve svých vlastních projektech, zvláštním hostem ve své vlastní show.

Indián v transu

Už na prvním, eponymním sólovém albu se odvážně spojil s Peterem Gabrielem, skupinou U2 a jejich společným producentem Danielem Lanoisem. Opravdový přerod u něj ale nastal s netradičním cédéčkem Music For The Native Americans z roku 1994, na němž si cele uvědomil své kořeny (Robbieho matka byla potomkem kanadských indiánů z kmene Mohawků). Na dalším CD Contact From The Underworld Of Redboy šel ještě dál a znovuobjevené indiánské rytmy a nápěvy zkombinoval s trip hopem a trancem – dnes už celkem běžná praxe.

Jednu dobu se zdálo, že z něj snad bude popová hvězda. Charisma i vizáž na to měl a klipy jako Showdown At Big Sky či Somewhere Down The Crazy River dokazovaly, že i 80. léta se dají přežít se ctí. V současnosti už sice mezi fanoušky asi zase převládají vzpomínky na fenomén zvaný The Band a zlaté hity The Weight či The Night They Drove Old Dixie Down, byla by ale škoda tvářit se, že tenhle zajímavý autor a muzikant už nikdy nic jiného nenapsal. Skvělá píseň Shine Your Light z devět let starého filmu Okrsek 49 je dokladem, že mu to jde pořád. A to přesto, že se letos v létě stal sedmdesátníkem.

Píseň v hlavě každé pondělí

Příště: Kopanická lekce zpěvu