Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pokračování Hunger Games: víc vražedných her, emocí i minut

USA

  6:00
Pokračování ságy Hunger Games přináší, jak už to tak u „dvojek“ bývá, všeho víc – vražedných her, palácových intrik i emocemi zrůzněného obličeje Jennifer Lawrenceové. Hodně věcí na ještě více (konkrétně 146) minut.

Ústřední dvojice filmu Hunger Games: Vraždená pomsta foto: Bontonfilm

Od adaptace knižní série Hunger Games Suzanne Collinsové se čekalo, že nahradí již skončivší řadu Stmívání. Z komerčního hlediska se to podařilo – první díl Hunger Games dokonce vydělal o pár set milionů dolarů víc. A i pro případný pánský doprovod nadšených divaček je ten film výrazně snesitelnější.

Takže pokrok – jistě mírný a v mezích "zákona". Ale stejně. Pravda ovšem je, že laťka k přeskočení byla analogií se Stmíváním nastavena hodně nízko. A druhý díl Hunger Games rozhodně není žádné veledílo. 

Je to docela zvláštní – tenhle hollywoodský spektákl selhává právě v té fázi, kdy jiné filmy tohoto druhu chytají dech, v okamžiku, kdy se skončí s řečmi a krvavá hra začne naostro. 

Takže. V prvním díle byla ztepilá Katniss Everdeenová (Jennifer Lawrence) vybrána jako účastník Hladových her, v nichž si režim Panem, který ovládá území někdejších USA, připomíná porážku povstání lidí z okrajových distriktů proti centralistickému systému. Zástupci jednotlivých krajů musejí přežít v jakési sofistikované aréně, hry končí v okamžiku, kdy naživu zbyl ten (ta) poslední, vše se vysílá v přímém přenosu. 

Katniss se ale podařilo systém obelstít, spolu s krajanem Peetou (Josh Hutcherson) pro kamery sehráli přesvědčivou romanci, jež dojala publikum. A to si vynutilo porušení pravidel – přežili oba.

Z filmu Hunger Games: Vraždená pomsta

Ve druhé části souboj Katniss versus totalita pokračuje. Z hrdinky se stala celebrita, dál pro televizi hraje šťastně zamilovanou. Zatímco poctivý Peeta k ní chová opravdové city, Katniss jenom předstírá, její srdce patří mužnému Galeovi (Liam Hutcherson), který dál vede prostý život v její chudé domovině. 

Prezident Snow (Donald Sutherland) ovšem Katniss vnímá jako hrozbu – její vítězství a odhodlání vzepřít se pravidlům her v obyvatelstvu utlačovaných distriktů posílilo touhu vzbouřit se, incidenty jsou čím dál častější. Spolu s novým tvůrcem her – kam na ta jména chodí – Plutarchem Heavenbeem (Philip Seymour Hofman) připraví dost drastický plán, jak lidovou hrdinku diskreditovat a zlomit. 

Nakonec se ale musí uchýlit k záložní variantě a uspořádat nové hry, jichž se účastní vítězové těch minulých. To by mělo nebezpečnou lučištnici o její kouzlo – případně o život – definitivně připravit. Mladí hrdinové jsou ale připraveni vzdorovat a možná mají i další spojence...

Počasí: zataženo s možností revoluce

Hunger Games by se daly přiřadit k, řekněme, sociálně angažovaným sci-fiposlední doby, jako bylo třeba Elysium Neilla Blomkampa. Samozřejmě je to také (především) podívaná pro adolescenty, jež si vyžaduje své a svoje myšlenky sděluje náležitě po lopatě – chudé děti zbědované a líbezné, elita dekadentní, hrdinka atletická (Jennifer Lawrence je ovšem dobrá herečka). 

Počasí je všeobecně pošmourné. Režim devadesát minut intrikuje proti Katniss, aniž by se člověk dozvěděl něco víc o tom režimu, jeho ideologii apod. – elita se jmenuje tak nějak římsky, esteticky působí jako Sovětský svaz, pokud by ovšem politbyro jaksi fúzovalo s revuálním pořadem Ein Kessel Buntes.

Hunger Games: Vražedná pomsta

USA, 2013
Režie: Francis Lawrence
Hrají: Jennifer Lawrence a další
Premiéra 21. 11.

Opravdový problém ale nastane, když začnou hry. Nudnější vyvražďovačku aby jeden pohledal, vše je jaksi předvídatelné a neosobní. Hrdinové kromě systému nemají nějakého výrazného protihráče – bafá na ně ledacos ošklivého (jedovatý plyn, divá zvěř), tak před tím utíkají. 

Zvlášťmě to zamrzelo, když se utkali se stádem paviánů. Tak neotřele vybraný protivník, o jehož druhu klasik zoologie Brehm napsal, že to je zvíře "nestoudné a zhovadile nejapné". A tady z něj udělali jenom takovou všední, počítačem animovanou, vytočenou opici. Veliká škoda.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...