Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Potrava pro žrouty seriálů. Festival Serial Killer nabídne seriálové novinky zdarma

Kultura

  15:00
BRNO - Třetí ročník brněnského festivalu Serial Killer nabídne letos seriálové novinky ke zhlédnutí zdarma díky spolupráci se streamovacím portálem DAFilms. Uskuteční se i projekce epizod na velkém plátně a doprovodný program, a to v brněnském Divadle Husa na provázku 25. až 27. září. Novinářům to řekla ředitelka a zakladatelka mezinárodního festivalu televizních a webových seriálů Kamila Zlatušková.

Minisérie Vodník Viktora Tauše. foto: ČESKÁ TELEVIZE

„Většina nabídky bude po dobu konání festivalu zdarma ke streamování na DAFilms. Bude potřeba se jen zaregistrovat na našem portále,“ řekla výkonná ředitelka DAFilms Diana Tabakov. Po registraci bude od 22. do 27. září možné přehrát první dvě epizody seriálů uvedených v rámci festivalu.

Program je podle dramaturgyně festivalu Táni Zabloudilové rozdělený do několika kategorií. Sekce Mezinárodní panorama představuje seriály převážně ze západní Evropy. Zastoupeny jsou v ní zvláště politická dramata a rekonstrukce zločinů. V kategorii webseriály bude uveden například premiérový díl českého seriálu Terapie sdílením internetové televize mall.tv. Seriál v režii Johany Ožvold je v tomto roce jediným českým soutěžním snímkem, dodala Zlatušková.

Marika Procházková jako Lenka Havlíková. Minisérie Vodník (2019).
Marika Procházková jako Lenka Havlíková. Minisérie Vodník (2019).

V soutěžní sekci se utkají díla ze střední a východní Evropy jako estonský seriál Zrádce nebo ruský Dobrý člověk. Porota bude o vítězi soutěžní sekce rozhodovat vzhledem k pandemii koronaviru online. Mezi porotci jsou bývalý šéf dramatické tvorby britské televize Channel 4 Peter Ansorge nebo spolupracovnice Larse Von Triera producentka Vinca Wiedemannová.

Pořadatelé letos věnují zvláštní pozornost dílům z Velké Británie. „V době po brexitu je zdejší společnost výrazně rozdělená a televizní autoři propast mezi Brity tematizují s citlivostí britské sociálně-realistické filmové školy,“ uvedla Zabloudilová. V sekci Focus tak budou k vidění britské seriály jako například Back to Life nebo The Nest.

V brněnském divadle se zájemci mohou zúčastnit projekcí epizod na velké plátno nebo diskusních fór s herci, režiséry a dalšími osobnostmi české televizní scény. Účast na jedné z nich podle ředitelky festivalu potvrdil ministr kultury Lubomír Zaorálek. Předána zde bude i cena Progressive Killer. Letos se jejím laureátem stane producent a režisér Viktor Tauš, jehož kriminální drama Zrádci se soutěže zúčastnilo v roce 2019. Tauš je rovněž tvůrcem detektivní minisérie Vodník, která byla letos v březnu oceněna Českým lvem v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie.

Podle informací na webu mezinárodního festivalu jsou projekce v brněnském divadle letos zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě sálu však není možné si místa dopředu rezervovat.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...