Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pražské jaro zakončila Česká filharmonie se sólistou Petrem Nekorancem

Pražské jaro foto: ČTK

PRAHA - Koncert České filharmonie pod taktovkou Marka Wiggleswortha se sólistou Petrem Nekorancem v Obecním domě zakončil 76. ročník festivalu Pražské jaro. Vystoupení bylo jedním ze šesti, které se mohly uskutečnit s obecenstvem v sále. Další zájemci mohli koncert bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu.
  11:00

„Vystoupit na Pražském jaru v roce, kdy se musí zhojit tolik ran, je něco mimořádného. Musíme znovu získat důvěru, důvěru, kterou může inspirovat umění. Festival Pražské jaro měl vždy víru v budoucnost. V současné době ji s ním musíme sdílet víc než kdy jindy,“ uvedl britský dirigent Wigglesworth.

Podle Wiggleswortha pandemie ukázala, že lidé nedokážou přežít, aniž se o některé věci dělí. „A kulturu sdílíme všichni. Festivaly jako Pražské jaro teď mají jedinečnou příležitost nás zase spojit,“ zdůraznil.

Program na úvod nabídl 2. větu Symfonie č. 3 Gustava Mahlera s názvem Co mi vyprávějí květiny na louce v úpravě Benjamina Brittena. Třetí symfonii upravil Britten pro malý orchestr roku 1941 na popud vydavatele Erwina Steina v době, kdy se nacionální socialisté snažili vymazat Mahlerovo jméno z dějin hudby. 

Stein uprchl před nacisty do Velké Británie, kde pokračoval ve vydávání děl v Německu zakázaných skladatelů. Brittenova úprava Mahlerovy symfonické věty zůstává věrná originálu, menší obsazení však dílu dodává větší intimitu.

V podání Nekorance poté zazněl Brittenův písňový cyklus Les Illuminations na texty francouzského básníka Arthura Rimbauda pro vyšší hlas a smyčcový orchestr, který obecenstvo odměnilo dlouhotrvajícím potleskem. Tenorista Nekoranec patří na mezinárodní koncertní a operní scéně k nejvýraznějším pěvcům mladé generace. 

V letech 2014 až 2016 byl členem Bavorské státní opery v Mnichově a jejího operního studia, kde vytvořil řadu rolí, včetně titulních postav v operách Hrabě Ory Rossiniho a Albert Herring Benjamina Brittena. Je také držitelem ocenění Classic Prague Awards 2017 v kategorii Talent roku.

Po pauze Česká filharmonie provedla Symfonii č. 6 F dur Pastorální Ludwiga van Beethovena, která se pěti větami místo obvyklých čtyř formou přiblížila struktuře antického dramatu o pěti dějstvích.

Letošní festival Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu v Praze tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání souboru Collegium 1704. V koncertní síni mohli být výjimečně přítomni diváci. Pražské jaro ve svém aktualizovaném programu 76. ročníku nabídlo 23 koncertů on-line, šest z nich včetně závěrečného bylo možné uspořádat za přítomnosti publika. Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...