Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Přehlídka španělských filmů La Película uvede komedie, dramata i horor

Kultura

  15:00
Výběr španělských novinek filmového plátna, zajímavosti z archivu i ukázky tvorby kinematografií španělsky mluvících zemí v únoru nabídne festival La Película. Jednou z hlavních sekcí 9. ročníku bude cyklus snímků spojených s držiteli čestného ocenění Goya, udělovaného Španělskou filmovou akademií. V programu se objeví i dva oscaroví kandidáti.

Film Německý doktor Wakolda přibližuje osud nacistického zločince Josefa Mengeleho v Jižní Americe. foto: La Pelicula

"Festival La Película se uskuteční od 18. do 23. února tradičně v pražském kině Světozor. Od 20. února do 23. března se přesune do brněnského kina Scala a mezi 24. a 26. únorem se usídlí v kině Central v Hradci Králové a také v ostravském Minikině," uvedla mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková.

Stejně jako v předchozích letech nabídnou organizátoři v čele s dramaturgem Davidem Čeňkem ucelený pohled na španělsky mluvenou kinematografii. Dramaturgie tak vedle tematických cyklů představí výběr toho nejzajímavějšího ze současné filmové tvorby Španělska. I letos budou mít čeští filmoví fanoušci možnost vidět většinu titulů poprvé.

Argentinské drama rozkrývá osudy nacisty Mengeleho

"K největším diváckým magnetům se řadí španělské drama Patnáct let a jeden den nebo argentinské drama Německý doktor Wakolda přibližující osud nacistického zločince Josefa Mengeleho v Jižní Americe. Oba tituly byly letos vyslány do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film," řekl David Čeněk.

První ze zmíněných filmů reprezentuje ve Španělsku oblíbenou formu, kdy se očima dětského hrdiny nahlíží problémy světa dospělých. Druhý vznikl na motivy stejnojmenného románu a zavede diváky do Patagonie, kde po boku nic netušící rodiny žije neblaze proslulý Mengele, který ve svých zvrhlých výzkumech pokračoval i po útěku do Jižní Ameriky.

Výběr spojený s laureáty čestných cen Goya nabídne průřez španělskou kinematografií. Návštěvníci uvidí výpravné historické drama z doby španělského krále Carlose III. Esquilache režiséra Roberta Moliny. Na plátnech se objeví i snímek Paměti padlého anděla, jehož satanistický příběh je typickou ukázkou renesance španělského hororu z konce milénia. Vítej doma režiséra Davida Trueby reprezentuje španělské romantické komedie. Černobílý snímek je natočený ve stylu francouzské nové vlny.

Festival pořádají Velvyslanectví Španělska, Institut Cervantes a kino Světozor. Kompletní program bude zveřejněn v lednu na www.lapelicula.cz.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč