Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Přišla na Batmana krize středního věku? Ben Affleck už nechce hrát Temného rytíře

Kultura

  6:00
HOLLYWOOD - Americký herec již údajně nechce hrát roli maskovaného superhrdiny. Za rozhodnutím může stát i neúspěch snímku Batman vs. Superman u kritiky i diváků. S informací přišel deník The Independent. Oznámení přišlo patnáct dní po zveřejnění toho, že Affleck nebude nové filmy ani režírovat.

Herec Ben Affleck foto: Reuters

John Campea, moderátor oblíbené filmové show Collider Movie Talk na serveru YouTube přišel s tím, že mu tři jeho kontakty ve studiu Warner Bros. sdělily, že se Ben Affleck snaží z role vymluvit. „Za poslední čtyři dny jsem mluvil nezávisle se třemi lidmi ze studia. Sdělili mi, že Ben Affleck skončí, že už nechce být Batmanem,“ říká ve videu Campea. Spekulace o konci Affleckova Batmana se objevily již na konci ledna. „Naneštěstí kromě toho, že již nebude nový film o Batmanovi režírovat, jsem slyšel určité informace, které by, kdyby byly pravdivé, znamenaly, že by Affleck od snímku odešel i jako herec,“ napsal pro magazín Forbes 31. ledna Mark Hughes. Oficiální vyjádření Bena Afflecka k záležitosti ještě není.

RECENZE: Promyšlený stroj na peníze. Batman z lega děsí víc než ten ‚živý’

Batman vs. Superman měl českou premiéru 24. března 2016. Téměř o rok později je jasné, že šlo víceméně o propadák - kritika byla nemilosrdná a snímek si při ohromném rozpočtu 250 milionů dolarů přišel jen na něco málo přes 330 milionů v Americe. Film byl nominován na osm anticen Zlatá malina, včetně anticeny za nejhoršího herce pro Afflecka. 31. ledna Affleck oznámil, že nový snímek o Batmanovi od studia Warner Bros. režírovat nebude, ačkoliv to tak původně být mělo. „Jsou role, které vyžadují soustředění, vášeň a to nejlepší, co ze sebe člověk může vydat. Je tedy jasné, že nemohu projektu dát, co si zaslouží, pokud budu hrát i režírovat,“ osvětlil rozhodnutí herec a studio ho v rozhodnutí podporovalo. Režisérem snímku bude místo Afflecka Matt Reeves, který pracoval na filmech Cloverfield a Úsvit Planety opic.

Batman vs. Superman - Úsvit spravedlnosti.
Batman vs. Superman - Úsvit spravedlnosti.

Kolem plánovaného Batmanova filmu, který měl Affleck režírovat i v něm hrát, se množí rozcházející se údaje. Herec kromě toho totiž ještě pracoval na scénáři snímku. Ten je podle některých zdrojů hotový a připravený na natáčení, a podle jiných se kompletně předělává.

Benjamin „Ben“ Geza Affleck je americký herec, režisér a scénárista. Temného rytíře si zatím zahrál ve filmech Batman vs. Superman a Sebevražedný oddíl (zde byla jeho role okrajová a na plátně se objevil jen na pár minut). Letos bude mít ještě premiéru snímek Liga spravedlnosti. Roli převzal po Christianu Baleovi, který superhrdinu ztvárnil v kritikou výborně hodnocené trilogii Temný rytíř režiséra Christophera Nolana.