Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Problém rasismu podruhé? Kontroverzní snímek Kult hákového kříže s Edwardem Nortonem dostane volné pokračování

Snímek Kult hákového kříže (1998). foto: New Line Cinema

PRAHA - Režisér Tony Kaye ve snímku Kult hákového kříže (American History X) upozornil již před více než dvacety lety na problém extrémní pravice ve Spojených státech. Nyní se na něj volně chystá navázat filmem African History Y.
  18:00

Derek Vinyard (Edward Norton) je odsouzen na tři roky do vězení, když před svým domem v sebeobraně ale brutálně zabije dva Afroameričany. Až v base díky černochovi Lamontovi (Guy Torry) zjišťuje, že rasismus asi není tou nejlepší cestou. Kult hákového kříže byl před více než dvaceti lety obžalobou krajního rasismu. Kontroverzní status získal kvůli snaze zobrazit realitu do nejbrutálnějších detailů.

Tony Kaye platí za režiséra, který si své projekty přísně vybírá. Naposledy natočil v roce 2011 psychologické drama Oddělen s Adrianem Brodym v hlavní roli. 

O plánované novince toho příliš známo není, ale již podle názvu je jasné, že se bude pravděpodobně odehrávat v Africe. Hlavní roli ztvární herec Djimon Hounsou (Captain Marvel, Aquaman). 

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...