Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pocta českému režisérovi. V Rusku se koná retrospektiva filmů Jiřího Menzela

Jiří Menzel v roce 2007 na festivalu Berlinale v Německu. foto: Reuters

Moskva - V Moskvě a v nedaleké Dubně se koná retrospektiva filmů věnovaná českému režisérovi Jiřímu Menzelovi, který zemřel 5. září ve věku 82 let. Na programu je šest snímků oscarového tvůrce, informovaly České centrum v Moskvě a Spojený ústav jaderných výzkumů (SÚJV) v Dubně. Retrospektiva v moskevské Treťjakovské galerii a v jaderném ústavu v Dubně začala ve středu a poslední promítání je na programu příští čtvrtek.
  8:18

Diváci mohou zhlédnout filmy Umřel nám pan profesor, Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny, Vesničko má středisková a Konec starých časů.

Poznat Jiřího Menzela? Jedna z největších výher mého života, říká ‚Otík‘ János Bán

Vědce z 18 členských zemí vědeckého ústavu v sedmdesátitisícové Dubně, která je považována za „ruské Silicon Valley“, seznamuje ruská znalkyně československého filmu Viktorija Levitovová s nejdůležitějšími momenty Menzelova života a díla. 

S oskarovým režisérem se přišly rozloučit mnohé filmové osobnosti, mezi nimi i...
Lidé se přicházejí rozloučit s Jiřím Menzelem.

Autorem grafické úpravy plakátů k retrospektivě a brožury věnované Menzelovi je známý ruský designér Petr Bankov, který už několik let žije a pracuje v Praze. Retrospektivu zorganizovaly Filmový klub účastnických zemí SÚJV Dubna, Treťjakovská galerie a České centrum Moskva.

Autor: