Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Festival Finále v Plzni vyhrál film Budiž světlo a dokument Sólo

Kultura

  12:00
PLZEŇ - Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila dnes mezinárodní porota festivalu Finále v Plzni slovensko-českému dramatu Budiž světlo, jehož režisérem je Marko Škop. Je o muži, který pracuje v Německu, aby uživil rodinu. Když se vrátí na Vánoce, zjistí že jeho syn je členem polovojenské mládežnické skupiny a je zapletený do šikanování a smrti spolužáka.

Milan Ondrík jako otec od rodiny Milan. Snímek Budiž světlo (2019). Režie: Marko Škop. foto: AČFK

Hlavní cenu v kategorii dokumentů získal snímek Sólo v režii Artemia Benkiho o mladém klavíristovi, který se po několika letech v psychiatrické léčebně snaží najít cestu zpět do života mimo ústav i na koncertní pódia, řekla dnes ČTK ředitelka 33. ročníku festivalu Eva Veruňková Košařová.

„Festival se letos konal v netradičním termínu, vlastně jsme letos připravovali festivaly dva - jeden na jaře, který nemohl být, a druhý na podzim, který jsme zdárně zvládli a dopadl skvěle. I za dnešní situace jsme několikrát vyprodali velký sál Měšťanské besedy, filmoví fanoušci nám opakovaně vyjadřovali podporu tím, že chodili na filmy, bavili se, byli srdeční a také disciplinovaní,“ shrnula. Od 25. září festival za zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření uskutečnil více než sto projekcí, každý ze šesti dnů přinesl alespoň jednu premiéru nebo předpremiéru.

O Zlatého ledňáčka se letos ucházelo devět filmů v kategorii hraný a animovaný celovečerní film, osm dokumentárních snímků, sedm projektů v soutěžní sekci TV a internetová tvorba - seriály a šest v kategorii televizních a internetových filmů a minisérií. V soutěži o Zlatého ledňáčka studentských krátkometrážních snímků soutěžilo šest děl.

Vítězný film Budiž světlo podle poroty zaujal velkým smyslem pro lidskost a také způsobem, jakým zpracovává podtón nacionalismu. „Vypořádává se s mnoha komplexními vrstvami společnosti, také nás ohromily působivé výkony a jemné a zároveň efektní vyprávění, do kterého jsme byli osobně vtaženi,“ konstatovala porota.

Hlavní cenu poroty za nejlepší seriálový televizní a internetový projekt získal #martyisdead režiséra Pavla Soukupa o kyberšikaně. V kategorii nejlepší televizní a internetový film a minisérie uspěl film Beze stopy Víta Karase. Jako nejlepší studentský krátkometrážní film ocenila porota snímek Karolíny Peroutkové z FAMU Volání divočiny.

Studentské poroty Západočeské univerzity v Plzni udělily hlavní cenu celovečernímu filmu Vlastníci režiséra Jiřího Havelky, dokumentu Kiruna - překrásný nový svět v režii Grety Stocklassa, která pochází z česko-švédské rodiny. Z televizních a internetových projektů zvítězily u studentů seriál Bez vědomí režiséra Ivana Zachariáše a film Klec od Jiřího Stracha.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...