Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Severský zločin, tentokrát skutečný. Mrazivý dokument HBO skýtá poučení

Kultura

  5:00
PRAHA - Nechat se příjemně děsit temnotou lidské duše, navštěvovat scenérie, ze kterých zebe, a poslouchat u toho švédštinu (či jiný severský jazyk) – to je už dlouho jedna z oblíbených kratochvílí, kterým se oddávají diváci v mnoha zemích. K nejzdařilejším podobám tohoto skandinávského exportního artiklu patřil dánsko-švédský seriál Most (2011–2018), na jehož režii se podílel Henrik Georgsson.

Investigativci v akci. Novináři Martin Johnson a Anton Berg v dokumentu předvádějí své pátrání po příčinách někdejšího zločinu. foto: HBO

Ten nyní přišel s šestidílnou sérií Modli se, poslouchej, zabíjej, která si leccos z nálady severských krimi zachovává. Pátrá se tu ovšem po příčinách a okolnostech skutečného zločinu – s výsledkem možná ne tak efektním jako v případě divokých fikcí, přesto ale mrazivě dokumentujícím, v jakých bizarních a zničujících módech dokáže fungovat jednotlivec i lidské společenství. Paradoxně se tento případ (k němuž lze i v jiných zemích včetně Česka najít různé obdoby a variace) odehrál v komunitě lidí usilujících o duchovní povznesení.

Zločin, jehož hlubší jádro se šestidílný dokument snaží odhalit, se odehrál v lednu 2004 ve švédské vesničce Knutby. Obývali ji členové letničního církevního společenství (založeného již v roce 1921) vedení sborem pastorů a pastorek, z nichž nejvyšší postavení zaujímala jistá Asa Waldauová. 

Její sestra Alexandra se oné lednové noci stala obětí vraždy a vážně postřelen byl ještě další člověk, Waldauové švagr Daniel Linde. Jako pachatelku policie poměrně brzy určila mladou ženu Saru Svenssonovou. Ta se k vraždě i k pokusu o vraždu také přiznala a záhy se ukázal také motiv. Svenssonová, bývala vychovatelka dětí zavražděné Alexandry, udržovala známost s jejím manželem, aktivním a oblíbeným mladým pastorem jménem Helge Fossmo. A Helge měl zároveň milostný vztah se svou sousedkou Anette Lindeovou, manželkou postřeleného Daniela Lindeho.

PACHATELKA I OBĚŤ

K vraždě a pokusu o vraždu ve vesničce Knutby se přiznala Sara Svenssonová, zavržená členka tamní letniční kongregace. Brzy vyšlo najevo, že ji k vraždám dovedla manipulace a psychická porucha. Místo ve vězení tak skončila v psychiatrické léčebně.

Zmanipulovaná Sara, u níž se zpětně prokázala vážná duševní porucha, posloužila jako nástroj v obludném plánu, v němž figurovaly i tajuplné anonymní sms zprávy od „vyšší moci“, které měly Saru přesvědčit, že vraždami (či odesláním příslušných osob „domů do nebe“...) se vykoupí ze svého zavržení. Manipulátor Helge Fossmo byl později odsouzen za nabádání k vraždě a pokusu o vraždu na doživotí. Po sedmnácti letech nicméně dokumentaristům tvrdí, že strůjcem vražd ve skutečnosti nebyl.

Jako v Twin Peaks

To všechno je ovšem shrnuto už v první epizodě (ba je tam nastíněn i výsledek obnoveného pátrání novinářů Martina Johnsona a Antona Berga, kteří fungují jako průvodci sérií). Divák se proto může oprávněně tázat, co jej asi tak čeká v pěti dalších dílech. A přece dokáže série účinně vystupňovat napětí a vzbudit pocit, že se tu přepisují dějiny švédské kriminalistiky.

Tvůrci dokumentu při svém pátrání pracují s řadou archivních materiálů včetně klíčového záznamu policejní rekonstrukce, který ve své nesestříhané podobě sděluje dramaticky jiné věci než ve verzi, která figurovala u soudu. Přestože samotný závěr některá divácká očekávání zase poněkud zkrotí, ponor do metod policejní práce je to pozoruhodný.

Především je však cenná sonda do fungování onoho společenství, na něž jeden ze zasahujících policistů v dokumentu vzpomíná, že si připadal, jako by se ocitl v Twin Peaks. Z dávných i aktuálních výpovědí členů kongregace vystupuje obraz bezmála neuvěřitelného kultu, z něhož někdejší vyšetřování odhalilo jen špičku ledovce. Příběh nekončí ve všech ohledech jednoznačným výsledkem, ale poučení z něj je zřejmé: proklamovaná svatost často zakrývá tu nejpřízemnější špatnost. Bohužel lidé v Knutby jistě nebyli poslední, kdo se nechal takto napálit.

MODLI SE, POSLOUCHEJ, ZABÍJEJ

Režie: Henrik Georgsson

Uvádí HBO GO od 4. 4.

Autor: