Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rod Stewart vydá své první autorské album po dvaceti letech

Kultura

  7:00
LONDÝN / NEW YORK - Britský rockový zpěvák prolomil v osmašedesáti tvůrčí blok, který ho prý sužoval celé dvě dekády. V květnu přijde na trh jeho nová deska Time a už teď je jasné, že bude plná hitů.

Rod Stewart foto: SONY MUSIC

Rod Stewart není žádný začátečník. Přesto se v uplynulých dvou desetiletích omezil v podstatě jen na projekt coververzí The Great American Songbook. Nutno říci, že s ním slavil úspěch - skladby populárních autorů ze třicátých a čtyřicátých let podal s nespornou elegancí, o čemž svědčí i fakt, že všechna čtyři cédéčka z této série se okamžitě vyhoupla na přední místa v hitparádě.

Příčku nejvyšší pak obsadil Stewartův návrat ke country-rockovým kořenům na desce Still The Same.. I tady se ale omezil jen na předělávky starých šlágrů z repertoáru kapel jako Creedence Clearwater Revival. A vzpomínkám na minulost patřil i váhavý koncertní reunion skupiny Faces se starým kamarádem Ronniem Woodem.

Doopravdy se vrací až letos, kdy oznámil, že jeho letitý tvůrčí blok je pryč, a tudíž se znovu pouští do vlastního psaní a skládání. Výsledkem je album Time s jedenácti novými písněmi, připravené k vydání na 7. května.

Zpěvák si svůj comeback dobře načasoval. V Evropě i ve Státech totiž stále boduje jeho knižní bestseller, autobiografie s názvem Rod a špatně si nevedlo ani jeho loňské vánoční album Merry Christmas, Baby.

Hlava plná nápadů

Pokud jde o aktuální nahrávku Time, Stewart měl prý v hlavě tolik nápadů, že je musel začít zapisovat uprostřed noci. "Najednou se mi v hlavě začaly štosovat myšlenky," řekl v rozhovoru pro BBC. "Pak už jen vím, že jsem koukal na hotovou písničku o svém rozvodu."

Osm kousků vychrlil jako nic, další přišly v následujících měsících. "Pořád jsem nebyl hotov a už mi bylo jasné, že z toho bude celá deska. Něco takového se mi nikdy předtím nestalo."

Soudě podle traileru, který je dostupný na zpěvákových oficiálních stránkách, má CD Time velkou šanci stát se jedním z poprockových hitů sezóny.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...