Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Rovenský odchází z Národní knihovny. Přišel i o post náměstka kultury

Kultura

  16:59
PRAHA - Bývalý náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský v úterý rezignoval na svou funkci dočasného ředitele Národní knihovny, kterou vykonával krátce přes měsíc. „Důvodem rezignace je ztráta podpory a důvěry ze strany zřizovatele,“ řekl. Národní knihovnu zřizuje ministerstvo kultury, jemuž Rovenský rezignaci předal.

Herman na kultuře odměnil své věrné z ÚSTR. Dostali nejvyšší prémie

Bližší informace Rovenský nechce sdělovat předtím, než o svém kroku v úterý odpoledne informuje celostátní výbor KDU-ČSL. Členem strany je on i ministr kultury Daniel Herman. Ten Rovenského ještě jako svého náměstka počátkem března jmenoval pověřeným ředitelem Národní knihovny, minulý pátek jej ale odvolal z funkce náměstka ministra. 

„Usoudil jsem, že úkoly v Národní knihovně jsou natolik závažné, že je třeba se jim věnovat na plný úvazek,“ řekl Herman. „Velice mě to (odvolání) překvapilo. Argumenty pana ministra úplně nechápu, k mé práci v knihovně ani na ministerstvu dosud neměl žádné výhrady,“ řekl Rovenský.

Soud: Kaplického blob neměl vyhrát. Konkurenti chtějí po knihovně miliony

Rovenský, sám aktivní hudebník, měl na ministerstvu v gesci oblast živého umění. Tato oblast již od 1. dubna spadá pod první náměstkyni Kateřinu Kalistovou (ČSSD). Herman při odvolání Rovenského řekl, že jeho úvazek jako náměstka byl od začátku jeho působení v knihovně už jen poloviční, neboť vedení knihovny je náročná funkce, je třeba instituci stabilizovat a pokračovat v revitalizaci Klementina. Rovenský uvedl, že řádnou smlouvu na údajné snížení úvazku nedostal.

Národní knihovna je v současné době jedním z velkých investorů mezi veřejnými institucemi. Několikaletá revitalizace Klementina bude stát celkem 1,88 miliardy, zatím se prostavělo 600 milionů. Letos bude Národní knihovna zadávat zakázku na poslední etapu revitalizace, která je z podstatné části stavební.

Autoři: ,