Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rozostřená podívaná. Záměrné snižování kvality videí kvůli koronaviru připravuje i YouTube

Kultura

  11:57
WASHINGTON - Největší internetový server pro sdílení videosouborů YouTube oznámil, že od dubna záměrně sníží kvalitu přenosu všech svých videí, aby uvolnil světový datový tok. Vyšší kvalita stále půjde zapnout, ale divák si musí tuto možnost nastavit sám.

YouTube. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Nucená koronavirová karanténa poslala běžné občany do bezpečí jejich domovů. Úlevu od dlouhé chvíle skýtají například streamovací gigant Netflix, server YouTube nebo hraní online videoher. Všechny tyto činnosti ale využívají datového toku z internetu. S narůstajícím počtem lidí doma tak hrozí přetížení sítě.

„Budeme úzce spolupracovat s vládami a poskytovateli internetového připojení po celém světě, abychom zmírnili zátěž systému v této neočekávané krizové době,“ zní v oficiálním prohlášení společnosti YouTube. Od dubna proto bude všechna svá videa nabízet ve standardním rozlišení 480p (640 x 480 pixelů). Což je už na první pohled viditelný rozdíl například od rozlišení 1080p (920 x 1080 pixelů), které server běžně nabízí.

I přes omezení půjde vyšší rozlišení stále zapnout, ale uživatel tak musí učinit manuálně v nastavení jednotlivých videí. Toto nastavení se pravděpodobně dostaví i s vlastním vyčítavým pocitem, že právě vy jste ten, kdo teď zpomalujete internet. 

Podle studie analytické společnosti Sandvine byl YouTube v roce 2019 největším „spotřebitelem“ datového toku. Těsně za ním pak byl Netflix.

Netflix sníží kvalitu videí, aby zabránil přetížení internetu

Společnost YouTube nechce šetřit internet jako jediná. Své plány na snižování kvality (zatím ale jen pro Evropu) oznámily i společnosti Netflix, Amazon a Apple. Technologická společnost Sony zase zveřejnila informace o tom, že v Evropě záměrně zpomalí stahování videoher z internetu na svých herních konzolích PlayStation. Dá se čekat, že se k této iniciativě připojí i další společnosti.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...