Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Schola Gregoriana Pragensis uzavře advent tradičně na Hradčanech

Kultura

  16:00
PRAHA - Soubor Schola Gregoriana Pragensis tradičně v adventním čase vystoupí 22. prosince na Pražském hradě. Mužský vokální ansámbl zde zahájil pravidelné předvánoční koncerty před dvaceti lety. Ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech zazní nový program nazvaný Radujte se, Pán je blízko.

Schola Gregoriana Pragensis foto: MAFRA - Ladislav Němec

Soubor Schola Gregoriana Pragensis tradičně v adventním čase vystoupí 22. prosince na Pražském hradě. Mužský vokální ansámbl zde zahájil pravidelné předvánoční koncerty před dvaceti lety. Ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech zazní nový program nazvaný Radujte se, Pán je blízko.

„V tomto programu jsme se zaměřili na tři vnitřní postoje, které jsou pro spiritualitu adventu typické: radost z blízkosti Boží, odstraňování překážek z vlastního nitra a konečně vnitřní pokleknutí před Bohem, který je zpřítomněn v podobě narozeného dítěte,“ uvedl umělecký vedoucí Scholy Gregoriany Pragensis David Eben.

Hudební obsah programu tradičně tvoří jednohlasý gregoriánský chorál v kombinaci s vícehlasem předních evropských hudebních tvůrců - Guillauma Dufaye, Giullauma de Machaut a Jacoba Obrechta.

Schola Gregoriana Pragensis byla založena Davidem Ebenem v roce 1987. První dva roky existence mohla zpívat pouze při liturgii, od konce roku 1989 se však intenzivně věnuje také nahrávání a často koncertuje doma i v zahraničí. CD nahrávky souboru získaly již řadu ocenění, zároveň natáčí i pro Český rozhlas. Soubor se řadí mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby.

jir mha

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!