Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Snímek z natáčení Avatara 2 potvrzuje návrat herců z jedničky a Kate Winsletovou

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Na zveřejněné fotografii z natáčení snímku Avatatar jsou vidět staré známé tváře i dva nováčci. Sci-fi sága Jamese Camerona se dočká pokračování po více než 11 letech. Avatar 2 má premiéru naplánovanou na 17. prosince 2021.

Avatar (2009) foto: Twentieth Century-Fox Film CorporationReprofoto

Aby natěšili fanoušky, zveřejnili filmaři v uplynulých týdnech několik fotografií ze zákulisí natáčení. Ta předposlední například přibližovala filmařskou techniku, kterou používá James Cameron na natáčení podvodních záběrů. Za nejnovější zobrazuje spokojeně vypadající herce s výbavou na snímání pohybu, takzvaný motion capture. 

Na fotce jsou vidět Zoe Saldanová a Sam Worthington (dolní řada), veteráni z prvního dílu. V horní řadě se usmívají nováčci Kate Winsletová a Cliff Curtis. Právě Winsletová bude dost možná největší hereckou hvězdou chystaného filmu. Diváci si ji mohou pamatovat z filmů jako Švadlena (2015), Předčítač (2008) ale hlavně jako krásnou Rose z filmového hitu Titanic (1997), taktéž pod taktovkou Jamese Camerona. 

Z prvního dílu se dále vrátí Sigourney Weaverová a Joel David Moore. Vzhledem k jejich osudu v prvním dílu lze očekávat, že nový Avatar nabídne i retrospektivní momenty, takzvané flashbacky. 

Živý Sam Worthington a animovaná Zoe Saldana ve snímku Avatar
Film Avatar z dílny režiséra Jamese Camerona (2009).

Mezi novými tvářemi se zase objeví Michelle Yeohová, Edie Falco, Jemaine Clement a Vin Diesel. 

Druhý Avatar by se měl z větší částí odehrávat ve vodách planety Pandora. Ty obývá tajemná rasa Metkayina, vedená náčelníkem Tonowarim (Cliff Curtis). 

První Avatar byl díky celosvětovým tržbám ve výši kolem 2,8 miliardy dolarů (téměř 64,5 miliardy korun) považován za finančně nejúspěšnější film všech dob. Změna nastala v roce 2019, kdo ho o prsa předběhl akční velkofilm Avengers: Endgame. Ten si přitom z kin celosvětově odnesl „jen“ o půl milionu dolarů víc. 

I see you in 3D, Jake Sully

První Avatar v roce 2009 přepsal filmové dějiny a ukázal celému světu potenciál 3D filmů (3 dimenze - prostorové zobrazení). Dnes je běžné, že se filmy dostávají do kin ve 2D i 3D verzi, na kterou návštěvníci vyfasují speciální brýle. Do příchodu Avatara tomu tak nebylo a ve 3D byly maximálně části filmů, pokud vůbec. Třeba snímek Harry Potter a Fénixův řád (2007) nabídl v kinech ve 3D posledních dvacet minut, kdy se odehrávala závěrečná bitva. Zbytek byl standardní filmová podívaná.

Podobná „revoluce“ má být i v druhém Avatarovi. Cameronova produkční společnost Lighthouse Entertainment dlouhodobě spolupracuje se společností Christie Digital ́s, která vyvíjí RGB lasery (technologie barevné projekce). Cameron tak dostal možnost natočit Avatara 2 ve 3D technologii, která bude viditelná pouhým okem.

Technologii 3D bez brýlí používá například japonská společnost Nintendo ve svých handheldových konzolích. Je otázkou, zda tato technologie bude vhodná pro velkoformátový celovečerní film, neboť je velmi náročná na oči. Je také pravděpodobné, že by tato technologie (narozdíl od 3D s brýlemi) vyžadovala kompletní výměnu kinoprojektorů, což pro kina určitě nejsou lákavé vyhlídky. Je tedy otázkou, jak to nakonec bude celé vypadat.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!