Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Smutek superhrdinů. Mocní Avengers ani napodruhé Avatara porazit nemusí

Kultura

  14:15
LOS ANGELES/PRAHA - Snímek Avengers: Endgame se vrátil do kin, aby se znovu pokusil sesadit Avatara režiséra Jamese Camerona, nejvýdělečnější film historie. I tak je ale velmi nejisté, že se mu to podaří. Oba filmy totiž bodovali na jiných filmových trzích.

Robert Downey Jr. jako Tony Stark. snímek Avengers: Endgame (2019). Režie: Anthony Russo, Joe Russo foto: MARVEL

Komiksový opus Avengers: Endgame, vyvrcholení deseti let filmového univerza Marvelu, si z celosvětových kin odnesl zhruba 2,74 miliardy dolarů (při rozpočtu 356 milionů). Nepředběhl ale snímek Avatar (2009) režiséra Jamese Camerona, který celosvětově vydělal 2,78 miliardy dolarů, tedy zhruba o 40 milionů více.

Robert Downey Jr. jako Tony Stark. snímek Avengers: Endgame (2019). Režie:...
Chris Hemsworth jako Thor ve filmu Avengers: Endgame (2019). Režie: Anthony...

Aby mohli Avengers uzmout deset let starému Avatarovi filmový trůn, vrátili se do kin s přidanými scénami (asi 15 minut obsahu). Přidané materiály obsahují krátké úvodní slovo režiséra Anthonyho Russoa, pocta Stanu Lee, vystřižené scény a klip k filmu Spider-Man: Daleko od domova. Tím se pokusí 11. července zlákat při svém návratu do tuzemských kin i české fanoušky. Podle odhadů se jim ale 40 milionový rozdíl, ačkoliv ten je v kontextu celkových vydělaných částek opravdu nepříliš výrazný, srovnat nepodaří.

Rozdíl, který může zapříčinit neúspěch Avengers, tkví ve filmových trzích. Avengers: Endgame bodovali hlavně na území Spojených států a v Číně, odkud si odnesli 53 % celkového výdělku. 43 % pocházelo ze zbytku světa. Avatar To měl naopak. Z amerického a čínského trhu si odnesl „jen“ 34 % z celkových tržeb a 66 % získal jinde, hlavně na evropských trzích. 

Avengers navíc při svém opětovném uvedení nemohou do Číny, protože v zemi

avengers

stále platí nařízení pro zahraniční filmy, který umožní jejich promítání v kinech pouze po dobu třiceti dnů. To se vztahu i na případné prodloužené verze, které se započítávají k původnímu filmu. Na evropských trzích nemají Avengers takovou tažnou sílu jako měl Avatar a opětovné uvedení na tom pravděpodobně nic nezmění. Tím spíše, že právověrní komiksoví fanoušci již film viděli a na přidané scény, které navíc žádným zásadním způsobem nejsou propojeny s dějem filmu, si tak raději počkají jako na bonusové materiály třeba na DVD nosiči. 

I kdyby Avengers Avatara nakonec porazili, co by bránilo Avatarovi vrátit se do kin také v nějaké úpravě? Vhodná příležitost by byla před premiérou druhého dílu s podtitulem Cesta vody (The Way of Water), která je naplánovaná na rok 2021. 

Pokud Avengers tentokrát Avatara neporazí, určitě nezboří další možný rekord. V žebříčku nejvýdělečnějších filmů ve Spojených státech stále vede film Star Wars: Síla se probouzí (2015) . Ten v Americe vydělal 936 milionů dolarů a Avengers: Endgame na něj tak při jejich 834 miliony ještě více než sto milionů chybí. 

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...