Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Spisovatel Milan Kundera převezme čestné občanství Brna. V Paříži

Kultura

  13:03
BRNO - Spisovatel Milan Kundera si v pondělí převezme čestné občanství města Brna. Do Paříže, kde žije, mu ho přivezou zástupci brněnské radnice. Spisovatel poctu obdrží za celoživotní dílo a jako brněnský rodák. Dopisem už dřív městu odpověděl, že je připraven ji převzít, avšak kvůli zdravotnímu stavu ne osobně v Brně.

Milan Kundera foto: AFP

Oznámil to primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Spisovatel si nepřál převzít občanství při žádném oficiálním ceremoniálu. Uskuteční se tak jen schůzka několika zástupců radnice s ním bez přítomnosti médií. Místo ani čas setkání radnice nezveřejnila.

Čestné občanství brněnská radnice uděluje jednou za čtyři roky. Letos ho spolu s Kunderou získal kardiochirurg Jan Navrátil in memoriam.

Milan Kundera, který dnes žije a tvoří ve Francii, se v Brně před 80 lety narodil. Jeho ocenění v prosinci zastupitelé schválili jednomyslně; pro jich bylo 50, jediný se zdržel.

Kundera, nejznámější spisovatel českého původu, si na Moravu nepřijel ani pro Cenu města Brna, jejíž udělení mu schválili zastupitelé před čtyřmi lety. Ocenění za něj na jeho přání převzal šéfredaktor časopisu Host Miroslav Balaštík. V uplynulých měsících se o Kunderovi hovořilo nejen díky jeho dílu, ale také kvůli objevenému archivnímu dokumentu, který údajně potvrzuje podíl Kundery na prozrazení západního agenta Miroslava Dvořáčka v roce 1950. Kundera to popřel.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...