Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

,Spletl jsem se.‘ Režisér Spike Lee odvolal svá slova podpory Woodymu Allenovi

LOS ANGELES - Americký režisér Spike Lee se omluvil za to, že v pátek podpořil svého kolegu Woodyho Allena, který v USA čelí kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování bojkotu svých posledních filmů. Lee svá slova o den později odvolal, uvedl americký magazín Variety.
  12:30

Americký režisér Spike Lee se omluvil za to, že v pátek podpořil svého kolegu Woodyho Allena, který v USA čelí kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování bojkotu svých posledních filmů. Lee svá slova o den později odvolal, uvedl americký magazín Variety.

Američan Spike Lee získal Velkou cenu poroty za film BlacKkKlansman.
Režisér Woody Allen.

„Velice se omlouvám, spletl jsem se. Netoleruji a nebudu tolerovat sexuální obtěžování, útoky a násilí. Takové chování může napáchat škody, které nesmějí být snižovány,“ napsal Lee v sobotu na twitteru poté, co se jeho původní komentáře setkaly s kritickou odezvou.

O den dříve Spike Lee v rozhovoru pro newyorskou stanici rádia WOR vyjádřil Woody Allenovi podporu a řekl, že nesouhlasí s bojkotováním Allenova díla. Jeho film Deštivý den v New Yorku je uváděn v zahraničí, ale v USA se nikdy nepromítal. Kromě toho 84letý filmař narazil i se svojí autobiografickou knihou, ta nakonec vyšla v březnu u jiného nakladatele.

„Chtěl bych říct, že Woody Allen je opravdu skvělý režisér (...) Je to můj přítel,“ řekl Lee. „Tyhle bojkoty se netýkají jen Woodyho. Nemůžete takhle někoho vymazat, jako kdyby vůbec neexistoval,“ okomentoval odmítavý postoj k Allenovu dílu ve světle jeho osobního života.

Z pohlavního zneužívání Woodyho Allena v posledních letech znovu prostřednictvím médií opakovaně obvinila jeho adoptivní dcera Dylan Farrowová. Ta svého adoptivního otce nařkla v roce 1992, když jí bylo sedm let. Soud se ale tenkrát Allena rozhodl nestíhat a režisér obvinění odmítá.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.