Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět knihy chystá 15 tun arabské literatury

Kultura

  15:19
PRAHA - Letošní 17. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy bude ve znamení literatury arabských zemí a elektronických knih. Festivalu se zúčastní rekordní počet účinkujících z celkem 47 zemí a regionů. Svět knihy svým návštěvníkům v prostorách Průmyslového paláce na pražském Výstavišti od 12. května nabídne desítky knižních stánků, diskuse s autory a další akce.

Chálid Biltagí foto: Reprofoto

Každý ročník festivalu má svého čestného hosta v podobě jedné ze světových zemí. Letošní výběr padl na Saúdskoarabské království. "Arabský stánek nabídne knihy napříč žánry. Návštěvníky také seznámíme například s arabskou kaligrafií," uvedla Kalinová. Saúdská Arábie si na festival nachystala na 15 tun tiskovin a knih.

Svět knihy

12. - 15. května 2011
Výstaviště Praha - Holešovice
vstupné 50 - 200 Kč
www.svetknihy.cz

Na veletrhu se v rámci arabské literatury představí knihy například od egyptského autora Chálida Biltagího nebo rodáka z Bejrútu Hasana Balásima.

"Zahraniční účast na festivalu je letos enormní. Z celkových téměř pěti set účinkujících jich bude téměř 60 ze zahraničí," prozradila Kalinová.

Vlastní pavilon pro e-knihy

Letos poprvé budou mít vlastní pavilon elektronické knihy. "Svět e-knih představí elektronické čtečky knih jakož i nejnovější díla, která lze v této moderní formě číst," uvedla Kalinová.

Naopak tradiční akcí festivalu je i letos projekt Das Buch, který od 13. května zájemcům představí současnou tvorbu německy píšících autorů. Účast potvrdilo šest autorů, například německý spisovatel Jan Costin Wagner nebo Rakušan Alfred Komarek.

Jan Costin Wagner

Jan Costin Wagner

Výstaviště své brány všem příznivcům světové literatury otevře už 12. května, pro nedočkavé je ale připravena akce v předvečer zahájení festivalu. "Předpremiérou bude opět večerní čtení nazvané Noc Literatury," doplnila Kalinová. Letošní veřejné čtení děl evropské současné literatury se letos bude konat v Libni, domovské čtvrti jednoho z nejslavnějších tuzemských autorů Bohumila Hrabala.

Co přinese Noc literatury

Letošní Noc Literatury představí dvacítku spisovatelů z celkem dvaceti zemí včetně Maďarska, Itálie, Francie a Británie. Osobně se Noci literatury zúčastní například francouzský autor Laurent Binet (s románem HHhH o atentátu na říšského kancléře Heydricha), polský prozaik Andrzej Bart a jeden z nejčtenějších finských spisovatelů Kari Hotakainen.

Veřejně se z jejich knih bude číst například v Libeňském zámku nebo libeňské synagoze, a to v podání herců Jiřího Langmajera, Miroslava Táborského nebo spisovatele Jaroslava Rudiše.

Ocenění na veletrhu

Nedílnou součástí veletrhu Svět knihy Praha je i udílení řady literárních cen. Za zmínku stojí například Cena Jiřího Ortena 2011, která je určena autorům do třiceti let. Mezi jejími laureáty nechybí Michal Viewegh, Jaroslav Rudiš nebo Petra Soukupová. Letos se o ni uchází Jaroslav Balvín, Zuzana Frantová a Františka Jirousová. V odborné pětičlenné porotě zasedne například publicista Jiří Peňás nebo spisovatelka Petra Hůlová.

Letos poprvé bude na veletrhu udělena i cena Jiřího Theinera za významnou propagaci české literatury v zahraničí. Jejím historicky prvním laureátem je polský autor a překladatel Andrzej Jagodzinski, který do polštiny přeložil kompletní dílo Václava Havla a Milana Kundery.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...