Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Ten, kdo tě miloval. Duchařská detektivka podle Marie Poledňákové sází i na humor

Kultura

  14:00
PRAHA - Rodina zesnulého policisty musí vyřešit poslední případ. Vánočně laděnou duchařskou detektivku Ten, kdo tě miloval natočil režisér Jan Pachl (Rapl, Gangster Ka) na motivy knihy Marie Poledňákové. Snímek se sice prezentuje jako film letošních Vánoc, ale do kin zamíří již 8. listopadu.

Kapitán Kalina je tak trochu duch. Film Ten, který tě miloval (2018) Režie: Jan Pachl. foto: Martin Martínek

Kapitán Kalina (Pavel Řezníček) je úspěšný policista a milující otec od rodiny. Po osudné dopravní nehodě je ale uzavřen v metafyzické podobě ducha. Nemůžu s ničím manipulovat, jen cynicky komentovat události kolem sebe. Nedá se nic dělat, jeho nevyřešený případ si musí na svá bedra naložit skupinka amatérských detektivů - jeho vlastní rodina vedená stále truchlící manželkou Vandou (Soňa Norisová)! 

Nastává nečekaná eskapáda událostí a nahodilých peripetií, komplikujících snahu přímočaře se dobrat k pravdě. Klíčový kompromitující materiál opouští Kalinův sejf prostřednictvím všetečné tchýně, aby byl se dostal do rukou nic netušícího doktora Holoubka a zamotal tak policistům hlavy. Podaří se „detektivům“ znovu materiál získat? Dojde Kalinův duch na Vánoce klidu?

Z natáčení. Film Ten, který tě miloval (2018) Režie: Jan Pachl.
Z natáčení. Film Ten, který tě miloval (2018) Režie: Jan Pachl.

Ten, kdo tě miloval nezvykle míchá žánr rodinného vánočního filmu a detektivky. To režisérovi nicméně pomohlo rozšířit cílovou skupinu diváků. Režisér Jan Pachl vysvětluje: „Ten, kdo tě miloval je vánoční komedie a zároveň rodinný film, na který se může dívat kdokoliv, od pětiletého špunta až po osmdesátiletou babičku.

Ze senátora prezidentem. Jaroslav Kubera si ve filmu Toman zahrál Edvarda Beneše

V hlavních rolích se objeví kromě Soni Norisové, Pavla Řezníčka, Hynka Čermáka, Lívie Bielovič a Lukáše Vaculíka také dvorní herci Marie Poledňákové – Václav Postránecký a Eva Holubová.

Titulní píseň k filmu nazpíval zpěvák Michal Hrůza v duetu s Annou K.