Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Terapie na prknech. Dejvické divadlo zkouší nový autorský projekt Petra Zusky

Petr Zuska - Terapie. foto: Dejvické divadlo

PRAHA - Poezie s činohrou, činohra s pohybem, pohyb s hudbou a zpěvem. V nové inscenaci Terapie se kombinuje snad všechno úplně se vším. Premiéra byla původně naplánovaná na 30. března, ale uskuteční se až po rozvolnění vládních nařízení.
  18:00

V mnoha ohledech se jedná o titul, který je v Dejvickém divadle něčím neobvyklým, výjimečným. Touha provázat v jednom díle světy různých uměleckých žánrů zrála v souboru poměrně dlouho a osobnost Petra Zusky byla nakonec přirozenou volbou.

Petr Zuska - Terapie.
Petr Zuska - Sólo pro nás dva.

„V zásadě jde o střet a konfrontaci několika protiv v několika úrovních. Básnického, obrazivého světa se strohou logikou ‚normálního‘ jazyka, logiky a absurdity, skutečnosti a fantazie,“ vysvětluje autor.

„Nevyhnutelný konflikt mezi ‚realitou‘ terapeuta a zdánlivou iracionalitou jeho pacienta s sebou nese příběh dvou lidí, kteří k sobě hledají dávno ztracenou cestu. Představení má charakter takzvaného totálního divadla, kde se autorské dialogy střídají s poezií českých básníků, různými hudebními pasážemi, občas i autenticky hranými a zpívanými a v neposlední řadě částmi, kde hlavní roli přebírá pohyb – prazáklad lidské komunikace,“ dodává. 

Autor: