Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Trafačka namalovaná i skutečná. Pražská galerie nabídla za minulý rok šest výstav

Výstava ve výstavě. Ira Svobodová před svými paravány. foto: TRAFO GALLERY

PRAHA - Trafo Gallery v holešovické tržnici v Praze má za sebou rušnou sezonu. Za loňský rok nabídla výstavy šesti českých umělců, ta poslední končí přesně za týden. Jmenuje se Paravan a představuje práce malířky Iry Svobodové vytvořené zčásti na míru galerie. Kdo by měl o dílo Svobodové hlubší zájem, může ještě 8. ledna navštívit komentovanou prohlídku. Přítomný bude také kurátor expozice Jan Kudrna.
  12:00

Samotný Paravan tvoří jakousi výstavu ve výstavě. Svobodová, jež se specializuje na geometrickou abstrakci a hyperrealistická zátiší, totiž část výstavy v Trafačce nejdříve namalovala na sérii pláten, aby je pak ve skutečném prostoru galerie vystavila. „Vznikla tak další ,nová vlna‘, již můžeme s trochou nadsázky nazvat v duchu doby ,Paravan 2.0‘,“ míní kurátor Jan Kudrna. „Výstava v tomto případě není přirozeným ukončením jistého časově ohraničeného snažení, ale stává se jasným činitelem, který nepřímo spoluutváří finální podobu samotných uměleckých děl. Je součástí celku a přetrvá do budoucna v podobě maleb.“ K výstavě vyšel také katalog s texty Terezy Bruthansové, Meghan Gordonové, Jiřího Machalického, Thomase Miessganga či Carla E. Smitha.

ROK 2020: Výtvarné umění nelení. Rembrandt, Frida Kahlo i Banksy zblízka

Soukromá výstavní síň Trafo Gallery funguje v bývalých pražských jatkách od roku 2016, předtím sídlila v nevyužité trafostanici ve Vysočanech. Specializuje se na generaci třicátníků a čtyřicátníků pohybujících se okolo čtveřice zakladatelů Jana Kalába, Jakuba Nepraše, Michala Cimaly a Blanky Čermákové, kteří od roku 2006 utvářejí její výstavní program. V minulosti tu vystavovali například Robert Šalanda, Zdeněk Trs, Dana Sahánková, Jan Vytiska, Epos 257, Michal Škapa nebo Mark Ther. Trafačka se zúčastnila také veletrhů umění ve Vídni a Budapešti.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...