Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tvrdá robotická ruka zákona. Neporazitelný RoboCop slaví třicet let

Kultura

  16:30
Kultovní plecháč, který rozhodně nejedná se zločinci v rukavičkách, slaví 17. července třicet let od chvíle, kdy se objevil na plátnech kin. Jeho uvedení mělo takový dopad, že dalo vzniknout bezpočtu komiksů, her a jedné ambiciózní hollywoodské předělávce. Připomeňme si RoboCopa pěti věcmi, které o něm možná nevíte.

Snímek RoboCop (1987). Peter Weller jako kovový strážce zákona. foto: Orion Productions

Neúnavný policista (Peter Weller) nelítostně zasahuje proti jakékoliv kriminalitě kolem sebe. Vědci a lékaři ho sestavili jako neporazitelného kyborga RoboCopa, který bojuje proti zločinu. Odolný vůči střelám a bombám, vyzbrojený těmi nejmodernějšími zbraněmi si RoboCop rychle získává jméno v ulicích Detroitu plných násilí. Ale navzdory novému drsnému zevnějšku se RoboCop uvnitř trápí, útržky vzpomínek z dřívějšího života a živě si vybavuje hrůzy své vlastní smrti rukama brutálních zabijáků. Nechce jen spravedlnost ... chce se pomstít! (oficiální text distributora Bontonfilm)

Peter Weller měl velké problémy s oblekem

Metropolis: nejvlivnější sci-fi film, který nikdy neuvidíte celý

Poznávacím znamením filmu byl masivní oblek, do kterého se herec Peter Weller musel každý natáčecí den nasoukat. Oblek navrhl designer Rob Bottin a jeho dílo dostalo zelenou až den před natáčením. Pro Wellera to znamenalo, že si neměl možnost oblek před natáčením ozkoušet. štáb nakonec natáčení odložil o tři dny, aby herec tu možnost měl, protože první den v obleku dopadl katastrofálně. Weller musel mít každou chvíli „ochlazovací“ pauzu a pomalu se v něm nemohl hýbat.

Bez kalhot nejen doma

Masivní oblek se pochopitelně nevešel do auta. Radši než lámat přes koleno konstrukční úpravy vozu, vyřešili to filmaři originálně - Weller ve scénách, kde řídí, nemá „robotické“ kalhoty a sedí na sedačce jen v trenkách. Proto je na něj vždy jen záběr od pasu nahoru.

Cenovka jak z luxusního butiku

A potřetí o obleku - ten byl bezpochyby nejdražší rekvizitou na natáčení. Štáb dostal milion dolarů na to, aby vytvořil oblek v šesti kopiích pro potřeby natáčení. Tři měly vypadat jako poškozené bojem a tři měly být v normálním stavu.

Prezidentův muž

Ku příležitosti vydání snímku na videokazetách (VHS) doprovázel najatý herec v kostýmu RoboCopa prezidenta Nixona na charitativní akci. Po zuby ozbrojená ochranka měla kýžený efekt - ten večer se vybralo přes 25 tisíc dolarů. Charita Boys Club of America do té doby nikdy nevybrala více.

RoboCop nešika

RoboCopovy prsty byly gumové a hodně klouzaly. To se ukázalo jako velký problém ve scéně, kdy měl Weller popadnout klíčky od auta. Scéna se musela natáčet celý jeden den a padlo více než padesát klapek.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč