Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rozluštili byste konec Hry o trůny ze seznamu 51 písní? Tvůrci do něj s předstihem ukryli i ‚krutou královnu‘

Kultura

  5:00aktualizováno  25. května 12:13
Los Angeles - Několik dní před dubnovým začátkem vysílání finálové řady Hry o trůny zveřejnili tvůrci seriálu, David Benioff a D. B. Weiss, na hudební platformě Spotify seznam skladeb s více než padesáti písněmi, jejichž tituly vyzradily celý příběh závěrečných dílů. Pro většinu diváků, kteří si písně poslechli hned v prvních dnech, však nápovědy začaly dávat smysl až v samotném závěru seriálu. Upozornění, prozrazuje klíčové momenty ze závěru seriálu, který skončil po devíti letech na obrazovkách minulou neděli.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová) před nastoupenou armádou. Opravdu je Železný trůn její? Osmá řada seriálu Hra o trůny (2019). foto: HBO

„Odpověď na otázku ohledně závěru je stoprocentně ukrytá ve výběru písní,“ napsali tvůrci seriálu David Beniof a D. B. Weiss. „Nikdo nám to nebude věřit, ale je to pravda,“ dodali.

Po zhlédnutí všech šesti závěrečných dílů je jasné, že si nevymýšleli. V seznamu písní, které si mohou poslechnout zájemci přes streamovací službu Spotify, se mimo jiné objevují hned po sobě songy s názvy „Queen“ (královna) a „Cruel“ (krutý/krutá) pravděpodobně odkazující na překvapivý vývoj jedné z ústředních postav ságy - královny Daenerys. Hned první píseň s titulem Sleep Now in The Fire (Teď spi v ohni) nejspíš nastiňuje rozhodující moment, kdy Daenerys zemřela v později zapáleném trůnním sále. Songy Let me live/Let me die (Nech mě žít/Nech mě zemřít), Love is Blindness (Láska je slepota) a The Time is Now (Teď je čas) pak mohou odkazovat na osudové rozhodnutí Jona Snowa, že královnu, kterou miluje, zradí a zabije, a to po urgentní žádosti její pravé ruky Tyriona Lannistera.

Zklamání z konce Hry o trůny muselo přijít, spisovatel vysvětluje proč. Je to daň za Martinovo ‚zahradničení‘

Podle slov tvůrců však tehdy nebylo hlavním cílem ponouknout fanoušky k pátrání po konci příběhu, ale sdílet svou lásku k rocku i dalším žánrům a diváky na poslední sérii navnadit. „Hledali jsme písničky, které v nás vyvolávají stejné pocity, jako Hra o trůny,“ uvedli o playlistu Game of Thrones: The End Is Coming.

Seznam skladeb je žánrově velmi různorodý: jeho součástí jsou country písně Johnnyho Cashe i rapové skladby Kanyeho Westa. Seznamu písní však dominuje rock, objevují se v něm skladby kapel Gun N’ Roses, U2 nebo Led Zeppelin.

Hra o trůny - 8. série: Sansa Stark (Sophie Turnerová).
Hra o trůny - 8. série: Kit Harington jako Jon Sníh.

Autoři přitom byli ohledně děje seriálu extrémně tajnůstkářští a natáčení poslední série provázela přísná bezpečnostní opatření. Štáb se totiž dříve často potýkal s úniky snímků z filmování i osobních dat. Při loňském natáčení byl proto vybaven například rušičkou dronů, která bezpilotním letounům zablokovala vysílání záznamu, a posléze je donutila na místě přistát.

Spekulovalo se dokonce o tom, že kvůli únikům natočí štáb několik různých konců, z nichž ten pravý bude odhalen až při vysílání poslední epizody, tyto informace však byly následně vyvráceny.

Premiéra poslední osmé řady seriálu Hra o trůny: tvůrci David Benioff (vlevo) a D. B. Weiss.

Zabiják dronů. Štáb Hry o trůny měl pro finálovou sérii k dispozici futuristickou zbraň

Hra s fanoušky tvůrcům seriálu ale cizí není. V březnu společnost HBO oznámila, že je na světě ukryto šest věrných železných replik trůnu ze seriálu. Čtyři z nich fanoušci již nalezli - jeden se skrýval v lese v Anglii, druhý na ledové planině v severním Švédsku, třetí nedaleko Madridu ve Španělsku a čtvrtý ve skalách v severovýchodní Brazílii. Další dva na své nalezení teprve čekají.

Nová série nejpopulárnějšího seriálu současnosti se dočkala své světové premiéry již 14. dubna, v Česku o den později, sestávala se z šesti dílů. Úplně poslední díl byl odvysílán 19. května.

Autoři: ,

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...