Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ukrajina vysílá do finále Eurovize krymskotatarskou zpěvačku. Moskva se zlobí

Vladimír Putin

  19:40
KYJEV/MOSKVA - Ukrajinu bude ve finále letošní písňové soutěže Eurovize ve Stockholmu zastupovat krymskotatarská zpěvačka Džamala. Napsal to v pondělí kyjevský tisk s odvoláním na rozhodnutí ukrajinské výběrové komise. Dvaatřicetiletá interpretka chce zaujmout písní nazvanou 1944, která je věnována krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války.

Ukrajinu bude ve finále letošní písňové soutěže Eurovize ve Stockholmu zastupovat krymskotatarská zpěvačka Džamala. foto: Reuters

Moskva je rozhodnutím rozhořčena. Otázkou je, zda píseň s politickým podtextem organizátoři do soutěže skutečně zařadí.

Rusko-ukrajinský konflikt se přenesl do soutěže Eurovize. Hlasujte pro nás, vyzývá Kličko Evropu

Deportace, které měly být podle sovětského diktátora Josifa Stalina trestem za údajnou kolaboraci s nacistickým Německem, postihly asi 220 tisíc krymských Tatarů a příslušníků několika dalších krymských menšin. Většina transportů zamířila do Střední Asie a na Sibiř. Až v roce 1967 byla obvinění vůči občanům tatarské národnosti odvolána a na konci osmdesátých let jim byl povolen návrat do vlasti.

Dvaatřicetiletá interpretka chce zaujmout písní nazvanou 1944.
Džamala, vlastním jménem Susana Džamaladinovová, chce svou písní uctít památku...

Džamala, vlastním jménem Susana Džamaladinovová, chce svou písní uctít památku krymskotatarských obětí stalinské éry. I když v textu songu není zmínka o předloňské ruské okupaci, chápe ukrajinská veřejnost píseň i jako protest proti násilnému záboru ukrajinského poloostrova Ruskem na jaře roku 2014.

Televizní soutěž Eurovize vyhrála vousatá zpěvačka Conchita Wurst

Stejně podle všeho chápe píseň i Moskva. Poslanci ruského parlamentu jsou podle agentury RIA Novosti rozhořčeni a žádají vedení soutěže, aby „politickou provokaci“ nedopustilo.

Regule Eurovize podle agentury DPA texty politického zaměření nepřipouštějí. V roce 2009 nebyla z těchto důvodů připuštěna do soutěže gruzínská skupina Stephane & 3G s písní We Don’t Wanna Put In, která byla podle Evropské vysílací unie, jež soutěž pořádá, útokem na ruského prezidenta Vladimira Putina.

V Rusku, ale i v řadě jiných evropských zemí, je soutěž Eurovize mimořádně sledovaná a populární. Loňský ročník přitáhl k televizním obrazovkám 197 milionů diváků z celého kontinentu. V České republice ale velký zájem nevyvolává, což bylo v minulosti důvodem, proč se Česko několikrát soutěže neúčastnilo. Loni Českou republiku zastupovali Marta Jandová a Václav Noid Bárta, do finále se ale nedostali.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...