Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Úspěch Anety Langerové. Její novinka je v nominaci na cenu Evropské nezávislé album roku

Písničkářka Aneta Langerová. foto: SUPRAPHON

PRAHA - Nahrávka Anety Langerové Dvě slunce je v nominaci na cenu Evropské nezávislé album roku IMPALA 2020. Nominaci 25 alb zveřejnila Asociace nezávislých hudebních společností (IMPALA) sídlící v Bruselu. Nominace vzešly z nominací národních asociací, jež jsou jejími členy. Album Langerové nominovala česká asociace nezávislých výrobců zvukových záznamů Platforma. O vítězi rozhodnou v únoru letošního roku.
  12:00

„Koncem loňského roku jsme oslovili naše členy, kterými jsou česká nezávislá hudební vydavatelství, ale i nečleny, aby nominovali album domácího interpreta, které bylo českým nezávislým labelem vydáno v roce 2020. To byly hlavní předpoklady pro splnění podmínek nominace,“ vedl manažer Platformy Matěj Burda. 

Písničkářka Aneta Langerová.
Aneta Langerová zazpívala Modlitbu pro Martu.

„Z došlých přihlášek se následně hlasováním v Platformě rozhodlo o nominaci nového alba Anety Langerové. Myslíme si, že právě album Dvě slunce díky svým originálním nadčasovým písním má šanci uspět v mezinárodní konkurenci a být tím nejlepším aktuálním reprezentantem české nezávislé scény,“ dodal.

Zpěvačka a skladatelka Langerová vydala své studiové album Dvě slunce 26. listopadu loňského roku v den svých 34. narozenin. Nahrávka opět vznikala ve spolupráci s klavíristou, spoluautorem a producentem Jakubem Zitkem. Písní Tam kam přispěla Dorota Barová, která zhudebnila text Tomáše Tajchnera. Albu předcházely singly Bílý Den a titulní Dvě slunce, ke kterým vznikly videoklipy.

První vítězka soutěže Česko hledá SuperStar vydala debutové album Spousta andělů v roce 2004 a prodalo se ho přes 100.000 kusů. Za nahrávku Na Radosti získala v roce 2015 čtyři sošky Anděla od Akademie populární hudby. Prosincové křty novinky Dvě slunce musela kvůli patřením proti šíření koronaviru odložit.

Nominovaná alba mnoha odlišných žánrů a jazykové rozmanitosti podle organizátorů cen dobře ilustrují různorodost evropského nezávislého hudebního trhu. „Letošní užší výběr obsahuje pětadvacítku úžasných a hudebně rozmanitých alb. Je to skvělá příležitost upozornit na nezávislé umělce pocházející z celé Evropy. Rok 2020 byl těžkým rokem a tento užší výběr je povzbuzením pro nový začátek,“ sdělila výkonná předsedkyně správní rady IMPALA Helen Smithová.

Cena Evropské nezávislé album roku byla poprvé vyhlášena v roce 2011. Toto ocenění prezentuje šíři a rozmanitost nezávislých talentů v celé Evropě. Vítěz je vybrán na základě otevřených kritérií z užšího výběru sestaveného z nominací národních alb ze všech koutů Evropy, která byla národními asociacemi nominována pro svou hudební, uměleckou nebo jinou výjimečnou kvalitu. Předchozími vítězi ceny jsou Apparat, Viagra Boys, Gurr, Agnes Obel, José Gonzalez, Caribou, Guadalupe Plata, The xx, Adele a Efterklang.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...