Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Úspěch Zlínské filharmonie: odehraje turné s tenoristou Villazónem

Kultura

  12:15
Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů odehraje v nadcházející sezoně turné se světovým tenoristou Rolandem Villazónem. Turné nazvané Bel canto po evropských městech zahájí mexický pěvec v říjnu ve zlínském kongresovém centru.

Tenorista Roberto Villazón foto: Reprofoto

"Dohodnout toto turné a především koncert s tak skvělým a věhlasným zpěvákem nebylo jednoduché," řekl ředitel filharmonie Josef Němý. Filharmonie podle něj zaujala i moderním a akusticky kvalitním kongresovým centrem vystavěným podle návrhu architektky Evy Jiřičné, ve kterém už čtvrtým rokem sídlí. "Vliv měla i kvalita orchestru, musely se také sladit termíny," podotkl Němý. Filharmonici odehrají s Villazónem koncerty ve Vídni, Paříži, Mnichově či Hamburku.

Villazón zazpívá nejznámější operní árie, vystoupí s ním jihoafrická sopranistka Pumeza Matshikiza. "Je to velký objev poslední doby, má krásnou barvu hlasu," uvedla dramaturgyně filharmonie Jindřiška Keferová. Dirigovat bude ruský dirigent Guerassim Voronkov.

Očekává se, že zlínský koncert bude vyprodán. Koncertní sál má kapacitu 760 míst, při speciálních příležitostech je možné připravit až 900 míst. Předprodej lístků začne 28. dubna, bude možné je objednat také na internetu. Vstupenky budou stát od 1300 do 3400 korun.

ČTĚTE TAKÉ

Pro orchestr znamená podle Němého turné se světovým tenoristou posunutí o další úroveň výše. "Renomé filharmonie se zvyšuje, jsme zváni v Česku na nejvýznamnější festivaly," uvedl ředitel. Filharmonie letos vystoupí také na Pražském jaru, festivalu Janáčkův máj v Ostravě a poprvé i na festivalu v Českém Krumlově.

Dvaačtyřicetiletý Villazón vystoupil na konci března v pražském Obecním domě, kde prezentoval méně známé árie Wolfganga Amadea Mozarta. V Praze vystoupil poprvé v roce 2007, od té doby se vrátil několikrát.

Autor: