Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Václav Havel dostal Cenu Karla Čapka

Kultura

  19:38
PRAHA - Bývalý český prezident Václav Havel dostal Cenu Karla Čapka. České centrum Mezinárodního PEN klubu mu ocenění udělilo za celoživotní literární dílo a za neustálé vytrvalé úsilí o prosazování humanistických čapkovských postojů. Cenu si Havel převzal v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Bývalý prezident a dramatik Václav Havel. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Havel ve svém děkovném proslovu přiznal, že píše nerad, největší problémy mu prý dělá s psaním začít. "Nepíší rád a říkám si, že možná to je dobře. Možná bych se v těch všech nenapsaných hrách, proslovech, esejích vlastně jen opakoval a udělal z nich fráze," řekl. Upozornil na to, že pro něj tak nebylo v době, kdy byl prezidentem, jednoduché, napsat pod diktátem času téměř každý týden projev.

Havel, který patří mezi zastánce Kaplického návrhu na novou budovu Národní knihovny, dnes poděkoval nejen PEN klubu za udělení ceny, ale také pražské radnici. "Děkuji jí (radnici) tak trochu napřed. Já jí totiž děkuji za to, že to co my tvoříme, to jest knihy, se dočká v Praze důstojného místa," uvedl.

Václav Havel stál u znovuzrození českého PEN klubu ještě v totalitním Československu. Zejména z jeho iniciativy byl v srpnu 1989 český PEN obnoven. Již jako československý prezident byl Havel zvolen čestným členem výboru PEN klubu. V roce 2006 se z vůle účastníků valné hromady PEN klubu stal čestným předsedou českého centra PEN.

PEN klub Havlovi předal dva "dary." Jiří Dědeček mu přišel zazpívat Ódu na prezidenta, Jaroslav Hutka píseň Havlíčku Havle. Cena Karla Čapka se od roku 1994 uděluje každý sudý rok za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní. O ceně rozhoduje porota, která tentokrát pracovala ve složení Jana Červenková, Daniela Fischerová, Helena Haškovcová, Josef Jařab, Vladimír Just, Oldřich Král a Jiří Pechar. Při výběru nositele ceny porota přihlíží k tomu, zda laureát, v souladu s usilováním Karla Čapka, výrazně přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot.

Prvními laureáty ceny se stali výjimečně zahraniční autoři Günter Grass a Philip Roth. Dalšími jejími nositeli jsou Arnošt Lustig, Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček a bývalý dlouholetý předseda českého PEN klubu Jiří Stránský. Ocenění je spojeno s odměnou 150.000 korun.
Autor: